Πρώτα αναγνώριση και μετά κινήσεις με στόχο τη λύση του Κυπριακού είναι το μήνυμα που στέλνει η τουρκική πλευρά μέσα από τις εκδηλώσεις για τη χθεσινή 39η επέτειο από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Μήνυμα που καταγράφει και το ποια θα είναι η στάση της τουρκικής πλευράς κατά την αυριανή συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος έρχεται στο νησί για να εξετάσει, εκ μέρους του ΟΗΕ, τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Το μήνυμα της Άγκυρας στα φετινά πανηγύρια στα κατεχόμενα ανέλαβε να μεταφέρει ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, τονίζοντας την ανάγκη για λύση δύο κρατών στο νησί. Σύμφωνα με τα όσα ο Σεντόπ ανέφερε κατά την ομιλία του πριν από τη στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία, η αναγνώριση του ψευδοκράτους «θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό στο Κυπριακό».
Ο Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι στηρίζει η Τουρκία την πρόταση που κατέθεσε τον Απρίλιο του 2021 στη Γενεύη ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε ότι είναι κρίμα που 1,5 χρόνο μετά, οι συνομιλητές των Τ/κ δεν έχουν κάνει κάποιο βήμα για την «εκπροσώπηση των κεκτημένων δικαιωμάτων του τ/κ λαού». Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί εδώ και χρόνια προς τους Τ/κ, πρόσθεσε, δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
«Βαδίζουμε με ένα νέο παράδειγμα», ανέφερε ο κ. Σεντόπ παραπέμποντας στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου από την ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Προς αυτή τη κατεύθυνση, συνέχισε, «δουλεύουμε μέρα νύχτα» όλοι οι τουρκικοί θεσμοί και οργανισμοί με επικεφαλής το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Υπερασπιζόμαστε τον δίκαιο σκοπό μας με όλες μας τις δυνάμεις. Σε κάθε κοινοβουλευτική πλατφόρμα, σε συντονισμό με τη Βουλή της Δημοκρατίας, μιλάμε για το Κυπριακό και τη δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων χωρίς να τα παρατάμε και να κουραζόμαστε».
Αναφέρθηκε στο καθεστώς παρατηρητή που αποδόθηκε πρόσφατα στο ψευδοκράτος από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, το οποίο χαρακτήρισε «πρώτο βήμα». «Αυτή η απόφαση, αυτή η επιτυχία αποτελεί ορόσημο για τον τουρκικό κόσμο καθώς και για την τδβκ» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. Σημείωσε δε ότι για πρώτη φορά το ψευδοκράτος έγινε αποδεκτό με το «συνταγματικό του όνομα» σε έναν οργανισμό κι ευχήθηκε αυτό να είναι μια «καλή αρχή. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η τδβκ αργά ή γρήγορα θα αναγνωριστεί και ο τουρκοκυπριακός λαός θα έχει ένα ευημερούν μέλλον. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα δίπλα σας. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε αυτόν τον ιερό δρόμο με υπομονή και πίστη, με καθαρό κεφάλι».
Ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής μίλησε για το άνοιγμα του Βαρωσιού, ως «το βήμα που άλλαξε το παιχνίδι». Η απόφαση αυτή διατάραξε την ηρεμία της ε/κ πλευράς, η οποία νόμιζε ότι το ψευδοκράτος θα περίμενε με δεμένα τα χέρια. «Ωστόσο, δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη ότι αυτή η απόφαση θα ευχαριστούσε όλους όσους έχουν ακίνητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των E/κ ιδιοκτητών ακινήτων». Η Τουρκία, συνέχισε, στηρίζει αυτή την απόφαση. «Δεν έχουμε κάνει ούτε βήμα πίσω από την ισχυρή μας βούληση προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε στη διεθνή κοινότητα ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και ότι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας γίνονται σεβαστά».
Οι θέσεις Τατάρ
«Η νέα μας πολιτική βασίζεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Με άλλα λόγια, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο μέλλον, αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία δύο κρατών», ανέφερε ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ στη δική του ομιλία.
Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι «η νέα μας πολιτική βασίζεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Με άλλα λόγια, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο μέλλον, αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία δύο κρατών. Η υιοθέτηση αυτής της νέας πολιτικής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη συνέχιση της παρουσίας μας στο νησί».