Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη «παίζουν με τη φωτιά» επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμια σύγκρουση.
Πάνω από δύο χρόνια μετά τον πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν μιλάει όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο μιας ευρύτερης παγκόσμιας σύγκρουσης καθώς η Δύση εξετάζει τις κινήσεις της απέναντι στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η Ρωσία θα δώσει «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Αντρέι Καρταπόλοφ επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω βουλής. Ο Καρταπόλοφ δήλωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την περιορισμένη χρήση όπλων που έχει προσφέρει η χώρα του στην Ουκρανία για πλήγματα εναντίον του εδάφους της Ρωσίας δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
H κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε αθόρυβα την άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός της Ρωσίας —μόνο κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου— χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, είπαν την Πέμπτη τρεις Aμερικανοί αξιωματούχοι και δύο άλλα άτομα που γνωρίζουν την κίνηση, μια σημαντική ανατροπή που θα βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί καλύτερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, μετέδωσε το Politico
«Ο πρόεδρος ζήτησε πρόσφατα από την ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα για αντιπυρικούς σκοπούς στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που τους χτυπούν ή προετοιμάζονται να τους χτυπήσουν», είπε ένας από τους Aμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η πολιτική να μην επιτρέπονται πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας «δεν έχει αλλάξει». Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να κάνουν αυτήν την πολιτική αλλαγή μόνο μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Σε όλους τους ανθρώπους δόθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν εσωτερικές αποφάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί. Τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία» να αμυνθεί από επιθέσεις στα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από την Αμερική, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές ρουκετών, για να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, σε στρατεύματα που συγκεντρώνονται ακριβώς πάνω από τα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη ή ρωσικά βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως το Στρατιωτικό Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα, για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Είναι μια εκπληκτική αλλαγή που η διοίκηση είπε αρχικά ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο εμπλέκοντας πιο άμεσα τις ΗΠΑ στον αγώνα. Όμως, η επιδείνωση των συνθηκών για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, συγκεκριμένα η προόδος της Ρωσίας και η βελτιωμένη θέση στο Χάρκοβο έκαναν τον πρόεδρο να αλλάξει γνώμη
Η απάντηση του ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εν τω μεταξύ τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.
Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υποβάθμισε τη σημασία της αμερικανικής αλλαγής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.
«Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το ΝΑΤΟ ότι «προκαλεί» την Ουκρανία για να παρατείνει «έναν παράλογο πόλεμο». «Και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και τη συνεχίσε τις τελευταίες εβδομάδες ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο: πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ολλανδία, προσφέρουν ήδη όπλα στην Ουκρανία χωρίς κανέναν περιορισμό στη χρήση τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ αυτού, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πλήττει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος. Από την άλλη, η Γερμανία εξακολουθεί να μην επιθυμεί να επιτρέψει τη χρήση όπλων που παρέχει στην Ουκρανία για πλήγματα ενός της Ρωσίας.
Εξάλλου αρνείται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus, παρά την επιμονή της Ουκρανίας. Στο Χάρκοβο, «σε μια μεγάλη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα, το δικαίωμα στην άμυνα σημαίνει επίσης να εμποδίζονται οι ρουκέτες να πλήττουν σχολεία, νοσοκομεία ή σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε χθες από την Πράγα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Αναλένα Μπέρμποκ.
Όμως πρόσθεσε: «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε το ΝΑΤΟ να μην συρθεί στον πόλεμο». Οι υπουργοί Εξωτερικών των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα στην Πράγα για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, και να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία.