Ο κατήφορος του τουρκικού νομίσματος κάθε άλλο παρά θετικός μπορεί να χαρακτηριστεί όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, καθώς η αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες λόγω του αρνητικού κλίματος που προκαλείται στις τάξεις των επενδυτών, καθώς επίσης και λόγω των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Δεν πρέπει άλλωστε να παραλείπουμε ότι η Τουρκία είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς για ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 29,7% το πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου οι ελληνικές επενδύεις στην γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στα τέλη του περασμένου έτους είχαν καταγραφεί 754 ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην τουρκική αγορά, με τις κυριότερες εξαγωγές να εντοπίζονται σε ορυκτά καύσιμα και λάδια, το βαμβάκι, λέβητες και μηχανές, και ο χαλκός και οι χαλκοσωλήνες.
Πέρα από τις διμερείς σχέσεις ωστόσο η κρίση της τουρκικής λίρας επιφέρει πιέσεις στο κόστος δανεισμού νοτιοευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ούτε το ελληνικό ομόλογο να μένει ανεπηρέαστο. Από τις αρχές Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται πάνω από το 4% και βαδίζει προς το χειρότερο, αγγίζοντας σήμερα το 4,3%. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ οξύνει το πρόβλημα, με δεδομένο ότι η κατάσταση στην Τουρκία, οι αγορές κλείνουν τις πόρτες στην Αθήνα, αφού οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές όταν σημειώνεται μία σημαντική κρίση, όπως αυτή.
Ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα είναι ο τουρισμός, καθώς όσο η λίρα συνεχίζει να είναι σε ελεύθερη πτώση τα τουρκικά ξενοδοχεία γίνονται όλο και πιο φθηνά και ανταγωνιστικά.
Σημειώνουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι τουριστικές επισκέψεις στην Τουρκία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ η γειτονική χώρα υπολογίζει ότι θα υποδεχτεί 40 εκατομμύρια τουρίστες φέτος.
Συνεχίζεται η υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου
Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο επίπεδο 6,92:1 το πρωί της Τρίτης, παρά το ότι ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό (7,24:1) που καταγράφηκε μία ημέρα νωρίτερα, λόγω της δέσμευσης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητα, τάση όμως που φρέναρε η νέα δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.
Η λίρα, η οποία έκλεισε με ισοτιμία 6,9:1 έναντι του δολαρίου χθες, έχει απολέσει το 45% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018. Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.