Back to top

Politico: Η Ιταλία τα σπάει με την Ευρώπη

09/06/2018 - 22:06

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τα σπάει με την ΕΕ, και υποστηρίζει της επιστροφή της Ρωσίας στους G8, συμφωνώντας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, τα έσπασε με την ΕΕ την Παρασκευή στην πρώτη του διεθνή σύνοδο κορυφής και εντάχθηκε στο πλευρό του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Τραμπ για επανένταξη της Ρωσίας στην αποκλειστική λέσχη βιομηχανικών εθνών.

Ο Τραμπ ζήτησε την επανένταξη της Ρωσίας με δήλωση του, καθώς έφευγε από το Λευκό Οίκο για να ταξιδέψει στη συνάντηση των ηγετών των G7 στο Κεμπέκ.

Η Δύση και η Ιαπωνία έδιωξαν τη Ρωσία από τη G8 το 2014 σε απάντηση της εισβολής του Κρεμλίνου και της επακόλουθης προσάρτησης της Κριμαίας.

Ο κ. Conte δημοσίευσε την υποστήριξή του στην άποψη του Τραμπ μέσω Twitter, κατά την διάρκεια συναντήσεων του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. Δεν είναι σαφές εάν ο Tusk ή ο Juncker γνώριζαν τη δήλωση του Conte πριν από τις συναντήσεις τους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Tusk και ο Juncker απέφυγαν ερωτήσεις σχετικά με τη θέση του Conte, λέγοντας ότι αναμένουν ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία για τη πολιτική απέναντι στη Ρωσία. Αλλά αντιτάχθηκαν στην πρόταση του Τραμπ να επιστρέψει η Ρωσία στους G8.

Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι οι G7 αντιμετωπίζουν ήδη αρκετά προβλήματα στην προσπάθειά τους για ενιαίες θέσεις, χωρίς καν να βρίσκεται η Ρωσία στο μίγμα. Ο κ. Juncker σημείωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επαφές με την Ρωσία σε άλλες μορφές, όπως το πρόσφατο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη που παρακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ρωσία έπρεπε ακόμα να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της.

"Όπως το αντιλαμβανόμαστε, η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας εξίσου εξαιτίας αυτού που έπραξε στα ανατολικά της Ουκρανίας", δήλωσε ο Γιούνκερ. "Εκτός αυτού, φυσικά, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι, που αν αγνοήσουμε τα παραπάνω, θα πρέπει να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε", ανέφερε. «Αναμένω ότι θα υπάρξουν σχετικές συζητήσεις.

Από την εκδίωξη της Ρωσίας, τα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και όλων των χωρών της ΕΕ, έχουν συνασπιστεί γύρω από την ανάγκη διατήρησης των οικονομικών κυρώσεων και άλλων μορφών πίεσης στη Ρωσία για τη στρατιωτική παρέμβασή της στην Ουκρανία, στην Κριμαία και στην ανατολική περιοχή Donbas, όπου συνεχίζεται, με την υποστήριξη του Κρεμλίνου, μια ένοπλη εξέγερση.

Η δήλωση του Conte προσθέτει περαιτέρω διπλωματικό χάος στη διάσκεψη κορυφής των ηγετών των G7, η οποία ήδη μετατρέπεται σε έναν χαοτικό πόλεμο λέξεων στο Twitter. Ο Πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε την Πέμπτη στον οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής, τον Καναδό Πρωθυπουργό Justin Trudeau και στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε το Τραμπ για την επιβολή μονομερών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ενώ ο Τραμπ ταξίδευε και αναμενόταν να φτάσει αργά στη σύνοδο κορυφής, το σχόλιό του με το οποίο ζητούσε την επανένταξη της Ρωσίας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει περαιτέρω ένταση στο Κεμπέκ.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Πούτιν, αλλά στη συνέχεια είπε ότι «η Ρωσία πρέπει να είναι σε αυτή τη συνάντηση. Γιατί έχουμε μια συνάντηση χωρίς τη Ρωσία να βρίσκεται στη συνεδρίαση; Και θα συνιστούσα, και εξαρτάται από αυτούς, αλλά η Ρωσία πρέπει να είναι στη συνάντηση. Θα πρέπει να αποτελούν μέρος της.»

«Ξέρετε, άσχετα με το αν σας αρέσει ή όχι - και ίσως να μην είναι πολιτικά ορθό - αλλά έχουμε έναν πλανήτη να κουμαντάρουμε. Και στους G7, που κατά το παρελθόν ήταν οι G8, έδιωξαν την Ρωσία. Πρέπει να αφήσουν τη Ρωσία να επιστρέψει. Επειδή πρέπει να έχουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δεν ήταν σαφές ποια ήταν η διαπραγμάτευση που είχε κατά νου ο Τραμπ.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήταν σε επίσημο ταξίδι στην Κίνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία επικεντρώνει την προσοχή της «σε άλλες δομές» πέρα των G7.

Οι άλλες δυνάμεις της Ομάδας των 7 δεν έχουν δείξει καμία προθυμία να μειώσουν την πίεση προς τη Ρωσία και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, εργάστηκε σκληρά για να διατηρήσει την ενότητας στο θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση του Conte θα είναι ιδιαίτερα προβληματική για την Mogherini, η οποία είναι Ιταλίδα.

Το πρώτο σχέδιο της σύμβασης που συντάχθηκε μεταξύ των δύο μερών στην κυβέρνηση Conte, περιείχε μια γραμμή που ζητούσε αμέσως το τέλος των ρωσικών κυρώσεων. 

Στην πρώτη του ομιλία στο ιταλικό κοινοβούλιο αυτή τη βδομάδα, ο κ. Conte δήλωσε ότι η Ιταλία παραμένει αφοσιωμένη εταίρος του ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε ότι «θα προωθήσουμε την αναθεώρηση των κυρώσεων, ξεκινώντας από εκείνες που πλήττουν την κοινωνία των πολιτών της Ρωσίας».

Ωστόσο, δεν ανέφερε εάν αυτό πρέπει να γίνει «αμέσως». Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο στην συνέχιση των κυρώσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στο τέλος του μήνα.

"Πρέπει να το σκεφτούμε", δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας Matteo Salvini την Πέμπτη σε δεξίωση στη Ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη.

Πηγή Politico