Back to top

Παυλόπουλος με Σίσι και Αναστασιάδη: Η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα γίνει με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

30/04/2018 - 21:14

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα γίνει με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στην Αίγυπτο με τον πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρόεδρος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να αποφύγει τις αυθαίρετες ερμηνείες του Δικαίου της Θάλασσας.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: 

«Η εφαρμογή του προγράμματος «Νόστος», αυτή η συνεργασία μεταξύ των Διασπορών των Χωρών μας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, μας έδωσε την δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον κύριο Σίσι τις σχέσεις μας, και αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικές. Κάτι το οποίο βοηθάει, όχι μόνο τις τρεις Χώρες, αλλά είναι πολύ σημαντικό γενικότερα.

Διότι η εξαιρετική συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου έχει τις εξής επιπτώσεις, τις οποίες οφείλουν όλοι να αναλογιστούν: Η πρώτη επίπτωση αφορά την συνεργασία μας στην περιοχή, προκειμένου να υπάρξει Ειρήνη. Πρέπει στον τομέα αυτό να συνεργαστούμε διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πόλεμος στην περιοχή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο των δυνάμεων μας συνεργαζόμαστε και νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο δεύτερος τομέας είναι η οικονομική συνεργασία, και ιδίως η συνεργασία σε ότι αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και στον τομέα αυτό η συνεργασία είναι εξαιρετική. Και έχουμε συναποφασίσει ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέυ. Και δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάρη από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του Δικαίου της Θάλασσας. Το λέω αυτό γιατί, είμαστε σύμφωνες και οι τρεις Χώρες, ότι κάθε αυθαίρετη ερμηνεία, από την πλευρά της Τουρκίας για τις Θάλασσες, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο είναι δυνατόν να επικαλεστούν και άλλοι. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπάρχουν ερμηνείες τέτοιες, να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα.

Τέλος η συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι υποδειγματική και προς μια άλλη κατεύθυνση: Αποδεικνύουμε ότι συνεργαζόμαστε και ότι προωθούμε τον Διάλογο μεταξύ Πολιτισμών. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην Ειρήνη, συμβάλλουμε στην οικονομική συνεργασία των Κρατών. Και έτσι φαίνεται ότι η καλύτερη συνεργασία είναι εκείνη που προκύπτει μέσα από ένα Διάλογο Πολιτισμών, όπως κάνουν και οι Διασπορές μας. Ο Διάλογος αυτός Πολιτισμών αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών, όπως κάποιοι πίστευαν ή εξακολουθούν να πιστεύουν. Υπάρχει έλλειψη κατανόησης, την οποία μπορούμε να καλύψουμε όταν οι Πολιτισμοί διαλέγονται μεταξύ τους. Αυτό κάνει η Ελλάδα με την Κύπρο μαζί με την Αίγυπτο, δηλαδή οι Πολιτισμοί μας διαλέγονται για να ζήσουν οι Λαοί μας ειρηνικά.

Εύχομαι αυτό το μήνυμα, των τριών Λαών μας, να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο και για πολλούς άλλους».