
Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και μέλος των Επιτροπών Προϋπολογισμού και Ασφάλειας & Άμυνας Νικόλαου Φαραντούρη για τη δράση της Τουρκίας που έρχεται στη δημοσιότητα μετά από αποκαλύψεις του διεθνούς τύπου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιόπιστες και τεκμηριωμένες διεθνείς αναφορές (Nordic Monitor κλπ.) αποκαλύπτεται ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει στην Τουρκία, στο πλαίσιο της προ-ενταξιακής διαδικασίας (IPA) έχουν διοχετευθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χρηματοδότηση κατασκοπευτικών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Τα τουρκικά Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών φέρεται να χρησιμοποίησαν εκατομμύρια ευρώ για τη συλλογή πληροφοριών εναντίον κρατών-μελών.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αφού η Τουρκία εξελίσσεται σε σημαντικό παραγωγό βιομετρικών διαβατηρίων και ήδη εκτυπώνει για λογαριασμό της Ουγγαρίας και της Γαλλίας ενώ χθες ανακοινώθηκε σχετική συνεργασία και με το νέα καθεστώς Αλ Τζολάνι της Συρίας.
Με βάση τα παραπάνω, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει και ζητά την παρέμβασή της για έλεγχο όλων των κονδυλίων που έχει λάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασία. Ζητά επίσης επιστροφή όσων κονδυλίων δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους της χορηγήθηκαν.