Η Βόρεια Κορέα εργάζεται για την εξέλιξη μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ΚΝ-20 που διαθέτει και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ, μόλις έξι μήνες μετά την πρώτη εκτόξευση πυραύλου ICBM που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο πύραυλος θεωρείται μέρος των προσπαθειών του καθεστώτος του Kim Yong Un για την ταχεία εξέλιξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας προς την κατεύθυνση της επιθετικής χρήσης των όπλων, σύμφωνα με την εκτίμηση Αμερικανών αξιωματούχων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.
Οι εξελίξεις αυτές, οδηγούν τις ΗΠΑ σε επανεκτίμηση του χρόνου εξέλιξης της απειλής από την Βόρεια Κορέα, υπό την ανάγκη της διαρκούς αναβάθμισης της αμερικανικής αντιβαλλιστικής άμυνας κι αναφορικά με τις διαθέσιμες επιλογές στο αμερικανικό οπλοστάσιο.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN ανώνυμα με δεδομένη την απόρρητη φύση των πληροφοριών, ενώ έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι δεν δημοσιοποιούν απόρρητες πληροφορίες. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, η εξέλιξη των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας εντοπίζεται στο πυρηνικόι καύσιμο, τους εκτοξευτές πυραύλων, αλλά και τα συστήματα ναυτιλίας και στόχευσης. Οι πληροφορίες αυτές γνωστοποιούνται καθώς ο πρόεδρος Trump προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην περιοχή της Ασίας, με το ζήτημα της απειλής από την Βόρεια Κορέα, να προδιαγράφεται ως κορυφαίο μεταξύ των θεμάτων που θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει με τους ηγέτες της περιοχής.
Η άποψη που έχει διαμορφωθεί στην Ουάσινγκτον συγκλίνει στην εκτίμηση ότι μέσα στο 2018, είναι πιθανή η υλοποίηση ενός αποφασιστικού βήματος στο πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, με την τοποθέτηση μίας μίνι πυρηνικής κεφαλής σε πύραυλο ICBM. Με το νέο έτος ν’ απέχει λιγότερο από οκτώ εβδομάδες, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές στο οπλοστάσιο της.
Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό Πεντάγωνο μέχρι το τέλος του 2017, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την αναφορά του για την κατάσταση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου (Nuclear Posture Review) αλλά και για την κατάσταση του οπλοστασίου βαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ (Ballistic Missile Defense Review). Οι δύο εκθέσεις εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για την διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το αμερικανικό οπλοστάσιο αναφορικά με την αντιμετώπιση απειλών παρόμοιας φύσης, όπως αυτών της Βόρειας Κορέας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επιτάχυνση των εξελίξεων στα προγράμματα όπλων της Βόρειας Κορέας, είναι η βασική αιτία της δημόσιας ανησυχίας που εκφράζουν όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να ελπίζουν σε διπλωματική λύση. “Υπό τις σημερινές εξελίξεις, η Βόρεια Κορέα αποτελεί σίγουρα την πιο σημαντική απειλή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ πρόεδρος του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου των ΗΠΑ, κατά την πρόσφατη ακρόασή του από το Κογκρέσο.
Τις ανησυχίες συμμερίζεται και ο υπουργός Άμυνας James Mattis ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι: “Η Βόρεια Κορέα επιταχύνει την εξέλιξη της απειλής που αντιπροσωπεύει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μέσω του παράνομου και μη απαραίτητου πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος,” επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ “δεν αποδέχονται μία πυρηνική Βόρεια Κορέα.”
Από την άλλη μεριά, η κεντρική άποψη όλων των Αμερικανών αξιωματούχων που μίλησαν στο CNN εντοπίζεται στην παραδοχή ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται (ήδη) αντιμέτωπες με μία πυρηνική Βόρεια Κορέα, με δεδομένη την διεξαγωγή τόσο των πυρηνικών δοκιμών, όσο και των δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων που έχει πραγματοποιήσει η Πιονγιάνγκ. Υπό την αντίληψη αυτή, το άμεσο ενδιαφέρον των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εντοπίζεται στην πληροφορία για το αν υπάρχει βορειοκορεατικός πύραυλος τοποθετημένος σε εκτοξευτήρα, αλλά και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τον εξοπλισμό του με πυρηνική κεφαλή.
Τα συστατικά στοιχεία κλιμάκωσης της πυραυλικής απειλής από την Βόρεια Κορέα εντοπίζονται στην χρήση βελτιωμένου πυραυλικού καυσίμου με σταθερότητα ακέραιας καύσης που βοηθά τον πύραυλο να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις, στην αναβάθμιση των πυραυλοκινητήρων και των εξαρτημάτων τους, αλλά και στην ενσωμάτωση εξελιγμένων συσκευών ναυτιλίας και στόχευσης. Παράλληλα, η Πιονγιάνγκ εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην εξέλιξη των πυραυλικών κεφαλών ως προς την ικανότητα της επανεισόδου τους στην γήινη ατμόσφαιρα και την καταστροφή ενός στόχου σε διηπειρωτικές αποστάσεις. Σε τουλάχιστον δύο από τις πρόσφατες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, το ομοίωμα πυραυλικής κεφαλής που είχε τοποθετηθεί επανεισήλθε στην γήινη ατμόσφαιρα, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πυραυλική κεφαλή διαχωρίστηκε επιτυχώς από το κυρίως σώμα του πυραύλου, επιβιώνοντας σε ουσιαστικό βαθμό από τις μεγάλες θερμοκρασίες που προκαλεί η τριβή της επανεισόδου στην γήινη ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η Βόρεια Κορέα διαθέτει μία λειτουργική πυρηνική κεφαλή, την οποία ουδέποτε έχει δοκιμάσει να εκτοξεύσει, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιθετική ενέργεια. Στο επίκεντρο της προσοχή των υπηρεσιών αυτών βρίσκονται οι υπόγειες εγκαταστάσεις διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών (Punggye-ri) δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση των καταστροφών που έχουν υποστεί από τις πυρηνικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Επίσης, αξιολογούνται αναφορές για κλιμάκωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, που μπορούν ν’ αποδοθούν στην κατάρρευση υπόγειων υποδομών από την ένταση των υπόγειων ενεργειακών κυμάτων που απελευθέρωσαν οι πυρηνικές δοκιμές.