T
Παρατηρείται μια έντονη κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας και όλα δείχνουν ότι επιδιώκει την δημιουργία μιας πολύ μεγάλης κρίσης. Φαίνεται ότι η Τουρκία νιώθει ότι μπορεί να το κάνει.
Το σημερινό επεισόδιο με το γερμανικό πλοίο που εκδιώχθηκε από τα τουρκικά πλοία στη Λήμνο αποδεικνύει γι άλλη μια φορά ότι η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Επί της ουσίας θεωρεί ότι η περιοχή είναι ανατολικά του 25 μεσημβρινού και ότι το δικαίωμα της αστυνόμευσης της ανήκει.
Bόρεια της Λήμνου ένα γερμανικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται για έρευνες από το πρωί και οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου κάλεσαν τον καπετάνιο του πλοίου για να αποχωρήσει άμεσα καθώς του ανακοίνωσαν ότι κινείται εντός των «τουρκικών χωρικών υδάτων»
Το γερμανικό πλοίο είναι το “Meteor” στο οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή ερευνητικού πλου στην περιοχή για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Aμβούργου.
Η Ελλάδα μαλιστα είχε προχωρήσει και στην έκδοση NAVTEX και από χθες το πλοίο ήταν στην περιοχή. Όμως οι Τούρκοι επειδή ακριβώς ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδιο και γιατί όχι να έχουμε πρωτοχρονιάτικα προβλήματα , όπωε κάνουν πάντα, εξέδωσαν δική τους παράνομη NAVTEX τονίζοντας ότι ο ελληνικός σταθμός δεν έχει αρμοδιότητα στην περιοχή και ότι τα χωρικά ύδατα στα οποία έπλεε το Γερμανικό πλοίο ήταν Τουρκικά
Το γερμανικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή, δέχτηκε κλήση από τουρκικό ασύρματο για να απομακρυνθεί από την περιοχή αμέσως.
Στο σημείο βρίσκονταν κανονιοφόροι του ελληνικού στόλου και η φρεγάτα ΕΛΛΗ που παρακολουθούσε την τουρκική κορβέτα και είχε αναλάβει χρέη συνοδείας του τουρκικού γεωτρύπανου έπλεε στην περιοχή.
Για άλλη μια φορά η Τουρκία προσπαθεί να εξαφανίσει την Λήμνο όπως είχε κάνει και το Μάρτιο του 17 σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση, όταν ζήτησε στην άσκηση να μην συμπεριληφθεί η Λήμνος. Αυτό βέβαια η ελληνική πλευρά δεν το είχε δεχθεί.
Κατά την άποψη των Τούρκων, η Λήμνος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη βάση των Συνθηκών του Μούδρου (1914) και της Λωζάνης (1923).
Κάποιες φορές επικαλούνται και την Συνθήκη των Παρισίων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Α.Αιγαίου αλλά σε αυτήν την Συνθήκη δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος η Τουρκία άρα δεν μπορεί να την επικαλεστεί.
το σημερινό επεισόδιο η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. Επί της ουσίας θεωρεί ότι η περιοχή είναι ανατολικά του 25 μεσημβρινού και ότι το δικαίωμα της αστυνόμευσης της ανήκει.
Είναι το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων όπως το πρόσσφατο στις βραχονησίδες των Ιμίων μεταξύ ελληνικών πλοίων και της τουρκικής Ακτοφυλακής που είχε «αποκαλύψει» το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu
Οι Τούρκοι ισχυρίζονταν πως «έξι ελληνικά καΐκια και πλοίο του Λιμενικού προσπάθησαν από την Κάλυμνο να εισέλθουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα κοντά στα Ίμια. Το ελληνικό περιπολικό εμποδίστηκε από το τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής που έπλεε στην περιοχή (sic). Παράλληλα, πλοία του ελληνικού Λιμενικού και ψαράδες πλησίασαν στα 100 μέτρα τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν σε διεθνή χωρικά ύδατα. (…) Η ένταση διήρκεσε οκτώ ώρες».
Και φυσικά χθες η τουρκική κορβέτα TCG Bafra (F-505) κλάσης D'Estienne D'Orves έφτασε στις ακτές της Αττικής περνώντας από τα στενά του Καφηρέα κάνοντας επίδειξη σημαίας σε μία πρόκληση που είχαν αρκετό καιρό να προχωρήσουν οι Τούρκοι.
Η ίδια κορβέτα έχει κάνει την ίδια διαδρομή και στο παρελθόν και από την στιγμή που δεν υπήρξε τότε ελληνική αντίδραση κάνει την ίδια κίνηση συνέχεια.