Αφού κατάφεραν να επιβιώσουν ενός εμφυλίου πολέμου και των επιθέσεων του Ισλαμικού Στρατού (ISIS) η χριστιανική μειονότητας στην Συρία , βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα μεγάλη απειλή.
Στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις από το πρωί της Τετάρτης (9/10). Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον 15 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες, ενώ χιλιάδες είναι οι άμαχοι που μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Την επίσημη έναρξη της τουρκικής εισβολής ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η κωδική ονομασία της επιχείρησης είναι «Πηγή Ειρήνης».
«Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Χαιρετίζω κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».
Εκπρόσωποι Χριστιανικών κοινοτήτων εκφράζουν την αγωνία και τον φόβο τους και επισημαίνουν ότι τουρκική στρατιωτική εισβολή και η σύγκρουση με τους Κούρδους της περιοχής θα μπορούσαν να υποχρεώσουν τους χριστιανούς της περιοχής να φύγουν. «Αυτό σημαίνει μια ακόμα τραγωδία για τη χριστιανική παρουσία στη Συρία" τονίζουν.
Ο στόχος της τουρκικής επιχείρησης είναι διττός. Πρώτον, να επανεγκατασταθούν έως και 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που διαμένουν επί του παρόντος στην Τουρκία και δεύτερον, να εκκαθαριστεί ο κουρδικός πληθυσμός στην περιοχή, δημιουργώντας έτσι ένα μουσουλμανικό μωσαϊκό.
"Είναι πολύ πιθανό η αμερικανική απόσυρση από την περιοχή να οδηγήσει στην εξαφάνιση του χριστιανισμού από την περιοχή" αναφέρουν εκπρόσωποι των Χριστιανών και διερωτώνται: "Πώς μπορεί μια χώρα [Τουρκία] να εισβάλει σε μία άλλη με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας; Ο στόχος θα είναι μόνο η τρομοκρατία ή οι "ανεπιθύμητοι άνθρωποι" "
Στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας εκτιμάται ότι ζουν περίπου 100.000 Χριστιανοί.
Περισσότεροι από 700.000 Χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από το 2011.
Ένα εκατ. Χριστιανοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Ιράκ
Οι φόβοι αναβίωσης του Ισλαμικού Κράτους, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ιράκ αλλά και οι απειλές από ιρανικές και κουρδικές ένοπλες ομάδες, καθιστούν δύσκολη –εάν όχι ανέφικτη- την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών στα σπίτια τους στο Ιράκ, πέντε χρόνια μετά την εισβολή ISIS.
Εκπρόσωποι των χριστιανικών κοινοτήτων στην χώρα και ΜΚΟ δήλωσαν ότι περίπου το 30% -50% των εκτοπισμένων κατοίκων έχουν επιστρέψει σε ορισμένες παραδοσιακά χριστιανικές πόλεις όπως η Μπαρτέλα και το Καρακός. Προσθέτουν ωστόσο, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ακόμα αρκετά ασφαλείς για να πάνε σπίτι.
Τονίζουν μάλιστα ότι οι οικογένειες που τόλμησαν να επιστρέψουν πέφτουν θύματα εκφοβισμού από τις ένοπλες ομάδες και εκτιμούν ότι περίπου 1 εκατομμύριο Χριστιανοί δεν μπορούν να επιστρέψουν ακόμα στα σπίτια τους στο Ιράκ.