Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους που κράτησε τρία τέταρτα της ώρας περισσότερο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Για μια ξεχωριστή μέρα έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των δηλώσεών του με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Σημαντικό οι δυο χώρες να αναζητούν συνέχεια λύσεις και τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των δηλώσεών του με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ότι οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι, οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις.
Η επόμενη φάση του πολιτικού τικού διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ότι οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι, οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις.
«Η επόμενη φάση του πολιτικού τικού διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Δηλώσεις Ερντογάν
Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα. Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017. Ήταν η πρώτη μετάαπό 65 χρόνια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους.
Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την θετική ώθηση που υπάρχει. Το ότι μετά από 7 χρόνια κάνουμε την 5η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη αυτής τη πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει άλλο τόσο μεγάλο διάλλειμα για άλλη συνάντηση και αυτό θα είναι καλό και για τις 2 χώρες.
Είχαμε οφέλημες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας.
Στο πλαίσιο της συνέχειας των επαφών μας, τονίσαμε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και υπογραμμίσαμε ότι ο μηχανισμός του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας συμβάλει σημαντικά στο να προχωρούν οι σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.
Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσμα των έργων στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο από 5 δις. Τονίσαμε τη σημασία έργων μεταφοράς, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον σταθμό Υψάλας – Κήπων.
Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα, τόνισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε “τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου“.