Την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ζήτησε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι λέγοντάς πως το Κυπριακό είναι ανεξάρτητο από τις πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Βήμα πίσω γιοκ» είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως το αδιέξοδο στην Κύπρο δεν ωφελεί κανέναν.
Στο χθεσινό πρώτο μέρος της συνέντευξή του στην εφημερίδα Κίπρις και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για την αλλαγή στα ελληνοτουρκικά, την τελευταία ανακοίνωση του ΣΕΑ κι αν θα κάνει η Τουρκία βήμα πίσω στην Κύπρο, ο κ. Οκτάι απάντησε ότι το Κυπριακό είναι «εθνική μας υπόθεση. Η πολιτική που υιοθετήσαμε για λύση στο νησί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτή η πολιτική δεν επηρεάζεται από τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το όραμα που προτάθηκε από την πλευρά της τδβκ είναι γνωστό σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εάν επιβεβαιωθούν τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, η κυριαρχική τους ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στο νησί».
Κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί, συνέχισε, ότι θα γίνει ένα βήμα πίσω από αυτό το όραμα και οι Τουρκοκύπριοι θα παρασυρθούν από μοντέλα που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει πολλές φορές. «Το αδιέξοδο στο νησί είναι εις βάρος όλων και δεν ωφελεί κανέναν να συνεχίζουν αυτές οι παλιές πολιτικές» είπε.
Σε ερώτηση για την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, το αίτημα από ε/κ πλευράς για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις και επιστροφή της Μόρφου και του Βαρωσιού, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η πολιτική του «ε/κ ηγέτη» – κατά την έκφρασή του – που δεν υπολογίζει τους Τ/κ, δεν έχει καμία ισχύ γι’ αυτούς, ισχυριζόμενος πως δεν υπάρχει άτομο που δεν γνωρίζει τον ρόλο του κ. Χριστοδουλίδη στην αποτυχία της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά.
«Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η ΕΕ πιστεύει ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, που εξακολουθεί να διατηρεί το ιδανικό της Ένωσης του νησιού με την Ελλάδα και εμφανίστηκε πρόσφατα στους εορτασμούς (της ΕΟΚΑ), θέλει μια πραγματική λύση στην Κύπρο. Η ΕΕ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να είναι ουδέτερη στο Κυπριακό. Η ΕΕ, αποδέχθηκε με παράλογο και άδικο τρόπο ως μέλος της την ε/κ διοίκηση, η οποία απέρριψε συντριπτικά το σχέδιο συνολικής λύσης Ανάν το 2004, και δυστυχώς έχει γίνει δέσμια των ρηχών πολιτικών της σήμερα» υποστήριξε.
Εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε, θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των Τουρκοκυπρίων το 2004, να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη βούληση του τουρκοκυπριακού «λαού» και να αξιολογήσει χωρίς προκαταλήψεις το όραμα λύσης που προτείνει η τ/κ πλευρά.
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι οι Τ/κ έχουν εγγενή δικαιώματα από τις συμφωνίες του 1960 και εκπροσωπούν την δική τους κυριαρχική ισότητα και διεθνές καθεστώς, κι αυτά πρέπει να αναγνωριστούν από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ. «Εφόσον αυτή η ισότητα δεν έχει επιτευχθεί εδώ και δεκαετίες, είναι προφανές ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Είναι επίσης προφανές ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα επιμένουν στην απαρχαιωμένη θέση τους μη φέρνοντας νέες προτάσεις. Περιμέναμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξει το όραμα μιας λύσης δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα» ανέφερε.
Ωστόσο συνέχισε, από την άτυπη σύνοδο στην Γενεύη το 2021 και μετά το ΣΑ δεν έκανε τίποτε. «Άν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε τα μέλη του ΟΗΕ μπορούν να αναγνωρίσουν την τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος «και να καταχωρήσουν τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό βρίσκεται πίσω από το κάλεσμα του Προέδρου μας προς τη διεθνή κοινότητα για την αναγνώριση της τδβκ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο κι αν υπάρχουν δεδομένα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της ενεργειακής πολιτικής της Τουρκίας προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, έχουν επιταχύνει τις προσπάθειες να εξερευνήσουν τους δικούς τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.
«Αρχίσαμε να βλέπουμε τους καρπούς αυτών των προσπαθειών με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα. Κάνουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για αναζήτηση και ανάπτυξη των δικών μας πόρων τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο με όλα τα μέσα μας» συμπλήρωσε.
Ελπίζουν, είπε, ότι θα έχουν θετικά αποτελέσματα από αυτές τις έρευνες. Θα ενημερώσουν, συνέχισε, το κοινό όταν υπάρξουν εξελίξεις αλλά θέλησε να τονίσει – όπως είπε – ότι «η Ελλάδα θέλει να προβεί σε προβοκατόρικες ενέργειες που δεν έχουν καμία διεθνή ισχύ με οδηγίες Navtex που δημοσιεύει και περιλαμβάνουν και την δική μας υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό».
Αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού ο κ. Οκτάι είπε ότι τις αποφάσεις για την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου λαμβάνει η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τα βήματα που το ψευδοκράτος κάνει σε αυτό το θέμα.