Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ μίλησε σήμερα στην δημόσια τηλεόραση και τοποθετήθηκε επί των επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με πρωταγωνιστή την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.
Ο πρέσβης της Ρωσίας σχολίασε την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και πως επηρεάζουν τις ισορροπίες ισχύος με την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τον «Πορθητή» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ειδικότερα, ο Αντρέι Μασλόφ δήλωσε αναφορικά με τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 που θα αποκτήσει η Άγκυρα, ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να νιώθει απειλή από αυτά καθώς είναι αμυντικού χαρακτήρα, ενώ υπογράμμισε και την στάση της χώρας του.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία στον τομέα των εξοπλισμών. Αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα S-300».
Επίσης δεν έκρυψε τις ανησυχίες του σχετικά με την πορεία των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που αφορούν και τα ρωσικά συμφέροντα, ιδιαίτερα στην Κύπρο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, τονίζοντας πως «ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».
Τέλος ο Ρώσος πρέσβης σχολίασε και την Συμφωνία των Πρεσπών, διευκρινίζοντας πως δεν συνάδει με την αντίληψη της Ρωσίας για την περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επίλυση του παλιού ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στην βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην βορειοατλαντική συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια».
Ενώ στη συνέχεια προσέθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά σε κανόνες που οι ίδιες οι χώρες δημιουργούν και μετά παρουσιάζουν ως άποψη της διεθνούς κοινότητας».
Τέλος κατέληξε σχετικά με την πολιτική της Ρωσίας στα Βαλκάνια ότι «εμείς απορρίπτουμε τις θέσεις ότι η Ρωσία θέλει δήθεν να επιβάλει την επιρροή της στα Βαλκάνια, εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες σε διμερές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές, στον βαθμό που οι χώρες αυτές το επιθυμούν».