Οι σημαντικές ανακαλύψεις στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ και ο καταιγιστικός ρυθμός που δόθηκε στην διαδικασία εκμετάλλευσης του αιγυπτιακού φυσικού αερίου, «καθοδηγεί» και τις αποφάσεις των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών που εχουν εμπλακεί στις ερευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Παρά τα όσα συνέβησαν στο Οικόπεδο 3 που η Τουρκία υπό την απειλή των όπλων παρεμπόδισε τις ερευνες της ιταλικής ΕΝΙ, το κίνητρο, που δεν είναι άλλο από την βεβαιότητα ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και ειδικα εκείνα που γειτνιάζουν με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ, είναι πολυ ισχυρό για να αποθαρρύνει τις εταιρίες.
Ετσι ενώ δρομολογείται η προετοιμασία για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil, ο κύπριος υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης γνωστοποίησε την ετοιμότητα της ΕΝΙ/TOTAL να προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, το μονο για το οποίο η Τουρκία εγείρει αξιώσεις θεωρώντας ότι αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας… Οι εξελίξεις αυτές πρεπει να ειδωθούν υπό το πρόσημα των εξελίξεων στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με επίσημη πηγή της Αιγυπτιακής κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας, δίνεται ώθηση στην παραγωγή φυσικού αεριού από το κοίτασμα Zohr στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ με στόχο η πρώτη παραγωγή να φθάσει τα 700 εκατομμύρια κυβικά ποδιά(cfd) τον Μάιο, με στόχο εως τον Σεπτέμβριο να φθάσει το 1,8 δισεκατομμύρια cfd.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή έχουν γίνει όλες οι προεργασίες και οι δοκιμές για την πρώτη και δεύτερη γραμμη παραγωγής και εχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι μηχανικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Η δεύτερη γραμμη παραγωγής θα αρχίσει να είναι σε λειτουργία τον Ιούνιο, με δυνατότητα 350 εκατομμύρια cdf ενώ η τρίτη και τέταρτη γραμμη θα ξεκινήσουν την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανεβάζοντας την συνολική παραγωγή στο 1,4 δισεκατομμύριο cdf.
Τόσο οι ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου, όσο και η ανάγκη της ΕΝΙ, να εχει άμεσα αποτελέσματα εχουν επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Zohr το οποίο ανακαλύφθηκε το 2015 από την ΕΝΙ στο Οικόπεδο Shorouk σχεδόν 190 χιλιόμετρα βορειά από το Πορτ Σαιντ σε μια έκταση 39 τετραγωνικών μιλίων και σε βάθος 1450 μέτρων και υπολογίζεται οτι εχει 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tfc), που το καθιστούν το μεγαλύτερο κοίτασμα που εχει εντοπισθεί στην Μεσόγειο.
Ο Αιγύπτιος υπουργός πετρελαίου Tarek el-Molla ειχε δηλώσει ότι η Αίγυπτος αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 1,6 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα το 2017 με την έναρξη παραγωγής από τα τέσσερα πεδία που περιλαμβάνουν εκείνα του Δυτικού Δέλτα ,Taurus και Libra, καθως και των κοιτασμάτων Atoll και Zohr. Η παραγωγή της Αιγύπτου φθάνει τα 5,5 δισεκατομμύριά κυβικά πόδια (cfd), με την συνολική ημερήσια κατανάλωση της χώρας να φθάνει τα 6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα εκ των οποίων σχεδόν το 65% κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή.
Με τα νεα κοιτάσματα η Αίγυπτος αναμένεται να μεταβληθεί σε χώρα κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου και να είναι σε θέση να διακόψει τις εισαγωγές φυσικού αερίου εντος του 2018.