Το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις η Τουρκία στην βόρεια Σύνορα με την Συρία με την κωδική ονομασία «Πηγή της Ειρήνης».
Την ανακοίνωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων την έκανε ο ίδιος ο Τούκρος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μέσα από το Twitter «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον Εθνικό Στράτο της Συρίας ξεκίνησαν την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK YPG και ΙSIS. Στόχος μας να εμποδίσουμε την τρομοκρατική ζώνη που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ και να έρθει Ειρήνη και ασφάλεια στη περιοχή. Με την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική απειλή εναντίον της χώρας μας. Με τη ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΚΕΙΑΣ την οποία θα δημιουργήσουμε θα φροντίσουμε την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους. Θα προστατέψουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, και θα σώσουμε τον τοπικό λαό από την τρομοκρατία» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγη μόλις ώρα μετά την τουρκική εισβολή ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και τον ΟΗΕ.
Έκκληση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «προστασία των άμαχων»
Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.
Η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία και βομβαρδισμοί πλήττουν τη συνοριακή πόλη Ρας αλ Άιν.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.
Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.
Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας».
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία
Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων δήλωσε ότι Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία.
Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της χώρας, η Αμελί ντε Μονσαλέν είπε ότι οι τρεις χώρες ετοιμάζουν κοινή δήλωση δια της οποίας θα «καταδικάζουν έντονα» την τουρκική επιθετικότητα, προσθέτοντας επίσης ότι θα εκδοθεί και ξεχωριστή δήλωση της ΕΕ, η απομένει να συμφωνηθεί καθώς μερικές χώρες δεν την έχουν υπογράψει.
Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας
Η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.
Τραμπ: Η εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών
«Η εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες αφότου ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση που έλαβε την Κυριακή φαίνεται να έδωσε το πράσινο φως σε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις από το ίδιο το στρατόπεδό του, ο Αμερικανός πρόεδρος πολλαπλασίασε έκτοτε τις δηλώσεις, αντιφατικές μερικές φορές, για το θέμα αυτό, απειλώντας κυρίως την Τουρκία με βαριές οικονομικές κυρώσεις αν «υπερβεί τα όρια».
Όμως εμφανίζεται αποφασισμένος να «θέσει τέλος στους ατελείωτους πολέμους», όπως ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε ποτέ να έχουν πάει στη Μέση Ανατολή», εκτίμησε σήμερα. «Οι ηλίθιοι ατελείωτοι πόλεμοι τελειώνουν για εμάς!».
«Θα φέρουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τους σπουδαίους στρατιώτες και τον στρατό μας στο σπίτι», προσέθεσε σε ένα άλλο πρωινό τουίτ ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τον οποίο οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή κόστισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάπου «8.000 τρισεκατομμύρια δολάρια» και χιλιάδες ζωές.
«Πήγαμε σε πόλεμο βασισμένοι σε μια λάθος υπόθεση όπως έχει αποδειχθεί τώρα: [ότι υπήρχαν] όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ», έγραψε αναφερόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Ανησυχία εκφράζει ο Μακρόν
O Εμανουέλ Μακρόν, «ιδιαίτερα ανήσυχος» από την προοπτική μιας επικείμενης επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, συνάντησε χθες, Τρίτη, την Τζιχάν ‘Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
«Η ιδέα είναι να φανεί ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διότι είναι βασικοί εταίροι στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι θα περάσουν αυτά τα μηνύματα απευθείας στις τουρκικές αρχές», εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτες του αρχηγού του γαλλικού κράτους.
Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν σήμερα τριήμερη «γενική κινητοποίηση» και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε «αντίσταση» σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.