Back to top

O Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού

08/01/2018 - 16:33

Χαλάρωση των περιορισμών στις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού σχεδιάζει η διακυβέρνηση Τραμπ, με τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προειδοποιούν για νέο κύκλο βίας σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Ασία ή και για τον κίνδυνο να καταλήξουν τα όπλα στα χέρια τρομοκρατών. 

Το πρόγραμμα «αγοράστε αμερικανικά», που είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, προβλέπει ότι οι αμερικανοί στρατιωτικοί ακόλουθοι και διπλωμάτες θα πρέπει να συνδράμουν στην αύξηση των συμβολαίων της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει το πρόγραμμα στις αρχές Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα αποτελεί προσπάθεια «από όλη την κυβέρνηση» για χαλάρωση των κανόνων εξαγοράς του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες, υποστηρίζουν άτομα με γνώση της υπόθεσης.  
Στόχος η αύξηση των θέσεων εργασίας

Η χαλάρωση των κανόνων εντάσσονται στις επιδιώξεις του Τραμπ για δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και μείωση του εμπορικού ελλείμματος, που έχει φθάσει στα 50 δισ. δολάρια. 

Πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή ασκούν και οι αμερικανικές εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού. Ήδη, ο ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία είναι έντονος. 

Φόβοι για την τύχη των όπλων

Όμως, στο σχέδιο αντιδρούν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χαλάρωση των κανονισμών, προειδοποιούν, οδηγεί σε νέο κύκλο βίας σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της νότιας Ασίας. Την ίδια ώρα, υπάρχει κίνδυνος τα όπλα να βρεθούν σε χέρια τρομοκρατών. 

Κέρδος δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν την αναθεώρηση των Κανονισμών του Διεθνούς Εμπορίου ΄Όπλων. Οι κανόνες ορίζουν την πολιτική της Ουάσινγκτον από το 1976. 

Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, η χαλάρωση των κανονισμών με την κυβερνητική προσπάθεια θα αποφέρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. 

Η στρατηγική αναμένεται ότι θα ευνοήσει μεγάλες εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η Boeing Co. 

«Σε δεύτερη μοίρα τα ανθρώπινα δικαιώματα» 

Έντονα επικριτική στο σχέδιο της αμερικανικής διακυβέρνησης είναι η διευθύντρια του Stimson Center στην Ουάσινγκτον, Ρέιτσελ Στολ. ««Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει εξ αρχής ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα μετά τις οικονομικές ανησυχίες» σχολίασε. 

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει σημαντικό. Στόχος του σχεδιασμού είναι η παράκαμψη της γραφειοκρατίας, εάν μια συμφωνία ωφελεί την οικονομία και την αμυντική βιομηχανία. 

Αμφιλεγόμενες συμφωνίες το 2017

Το 2017, οι εξαγωγές όπλων σε τρίτες χώρες αυξήθηκαν στα 42 δισ. δολάρια έναντι 31 δισ. δολαρίων το 2016. Ορισμένες από τις συμφωνίες ήταν αμφιλεγόμενες. Ανάμεσά τους η 7 δισ. συμφωνία πώλησης εξοπλισμού ακριβείας στη Σαουδική Αραβία και η αποδέσμευση εξοπλισμού 3 δισ. δολαρίων στο Μπαχρέιν.