Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε στο αεροδρόμιο Vnukovo πριν από λίγο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Έχει προγραμματιστεί να γευματίσει με τον Ρώσο πρόεδρο πριν από μια άτυπη κατ' ιδίαν συνάντηση σήμερα το απόγευμα (20/3).
Οι επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες έχουν προγραμματιστεί για αύριο. Είναι η πρώτη επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της Κίνας στη Ρωσία από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν απο έναν και πλέον χρόνο.
Σε συνέντευξη Τύπου, που συγκλήθηκε καθώς ο Σι Τζινπίνγκ πήγαινε στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουμπίν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές οτι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία κινεζικά πυρομαχικά.
Βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ, όχι η Κίνα, προμήθευαν όπλα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία. «Η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτεί τις φωτιές και να ανάβει τις φλόγες... και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία και όχι το αντίστροφο», είπε.
Υπάρχουν ανησυχίες από ορισμένους παγκόσμιους ηγέτες ότι η Κίνα θα προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία μετά από μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» που συμφωνήθηκε από τις δύο χώρες λίγο πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Κίνα αρνήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο αποστολής όπλων και επέκρινε τη Δύση για τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι η επίσκεψη του Σι ήταν ένα «ταξίδι για φιλία, συνεργασία και ειρήνη»
Το ταξίδι πραγματοποιείται ημέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Πούτιν για φερόμενο έγκλημα πολέμου. Το Πεκίνο το περιέγραψε ως ένα ταξίδι «για τη φιλία και την ειρήνη», με τη Ρωσία να λέει ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν μια «συνολική εταιρική σχέση και στρατηγική συνεργασία».
Πριν από λιγότερο από ένα μήνα η Κίνα δημοσίευσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων σε μια προσπάθεια επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία, ζητώντας ειρηνευτικές συνομιλίες και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Η Δύση που έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν το Πεκίνο να μην προμηθεύει τη Μόσχα με όπλα, επεφύλαξε χλιαρή υποδοχή στο κινεζικό σχέδιο.
Ωστόσο, το έγγραφο δεν αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και καταδικάζει επίσης τη χρήση «μονομερών κυρώσεων», σε μία αναφορά που θεωρήθηκε συγκεκαλυμμένη κριτική στους συμμάχους της Ουκρανίας στη Δύση.
Λίγο μετά την αποκάλυψη του σχεδίου, η Ρωσία χαιρέτισε τις κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις. Και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα προμήθευε όπλα στη Ρωσία. Ο Mιχαίλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει «απόλυτη αντίφαση» μεταξύ της επιμονής του σχεδίου για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και της ανάγκης για άμεση κατάπαυση του πυρός - η οποία θα αφήσει τη Ρωσία στον έλεγχο των κατεχόμενων εδαφών.
Μιλώντας πριν από τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ του Σι και του Πούτιν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το ζευγάρι θα συζητήσει θέματα που προτείνει το Πεκίνο στο ειρηνευτικό του σχέδιο για την Ουκρανία.