Back to top

O Πούτιν παρεμβαίνει προσωπικά στο Σκοπιανό: «Υπάρχει μεγάλη εξωτερική πίεση - Aποσταθεροποιητικός παράγοντας οι ΗΠΑ»

16/01/2019 - 13:31

Μετά το ρωσικό ΥΠΕΞ και τις ανακοινώσεις του για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, σειρά τώρα πήρε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος στηλιτεύει την υπόγεια δράση των ΗΠΑ σε ολόκληρα τα Βαλκάνια προειδοποιώντας ουσιαστικά Αθήνα και Σκόπια.  «Η πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί την σοβαρή αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, ενώ η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Σερβία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την παραμονή της επίσκεψης στο Βελιγράδι, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Politica και Večernje Novosti.

Ο Ρώσος πρόεδρος, αμφισβητεί τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ενώ αξιολογώντας την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, δηλώνει ευθαρσώς ότι ασκείται εξωτερική πίεση για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Όταν μιλάμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια, ένας είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας εδώ, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων δυτικών χωρών (Γερμανία-Βρετανία) που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κυριαρχίας τους στην περιοχή.

Το 1999, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χωρίς έγκριση από τον ΟΗΕ προέβησαν σε  δυόμισι μηνών πολεμικές επιχειρήσεις, βομβαρδίζοντας την Γιουγκοσλαβία, ενώ στη συνέχεια διαχώρισαν με βίαιο τρόπο την αυτόνομη επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Το 2008, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υποστήριξαν την παράνομη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Το 2017, παραβλέφθηκε το γεγονός ότι το ήμισυ του πληθυσμού στο Μαυροβούνιο δεν επιθυμούσε σχέσεις με την συμμαχία και η χώρα προσχώρησε στο ΝΑΤΟ. Ήταν φοβισμένοι από το δημοψήφισμα για το θέμα αυτό και, ως εκ τούτου, η χώρα βρίσκεται ακόμα σε πολιτική αστάθεια», αναφέρει ο Πούτιν.

Η ρωσική Προεδρία υπενθυμίζουμε σε ανακοίνωση της για την επίσκεψη Πούτιν στην Σερβία ανέφερε ότι «λόγω εσπευσμένης προσπάθεια εισόδου στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έχει εγερθεί η διαδικασία υιοθέτησης συνταγματικών τροποποιήσεων, όπως η αλλαγή του ονόματος του κράτους και η αναθεώρηση της εθνικής ταυτότητας της πΓΔΜ».

«Με την ευκαιρία αυτή αγνοήθηκε η βούληση των Σκοπιανών ψηφοφόρων, στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος του κράτους, το οποίο απέτυχε μεν, αλλά η εξωτερική πίεση συνεχίστηκε.

Η Ρωσική Ομοσπονδία, γνωρίζοντας και κατανοώντας την πολυπλοκότητα των Βαλκανίων και την ιστορία αυτής της περιοχής, ανέκαθεν θεωρούσε την περιοχή ως χώρο για εποικοδομητική συνεργασία.

Σήμερα η Ρωσία στα Βαλκάνια έχει πολλούς φίλους, συμπεριλαμβανομένου ενός κύριου στρατηγικού εταίρου, την Σερβία.

Για το λόγο αυτό, η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας είναι προτεραιότητα μας», συνέχισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε τις σχέσεις της χώρας του με την Β-Ε, ιδιαίτερα με τη Δημοκρατία της Σερπσκα, ενώ για τις σχέσεις με την Κροατία και τη Σλοβενία τόνισε «ότι εξομαλύνονται προοδευτικά».

Την εκτίμηση της Μόσχας ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών μετέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».

Το σημαντικότερο κομμάτι της ανακοίνωσης βρίσκεται στο σημείο που αναφέρει πως δεν υπάρχει «ευρεία λαϊκή στήριξη.» Με λίγα λόγια μας λέει πως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, οι λαοί δεν στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.