Back to top

Ο Παυλόπουλος απαντά στον Ζάεφ για τη «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα

04/12/2018 - 16:05

Δυσαρέσκεια στην Αθήνα έχει προκαλέσει η έμμεση πλην σαφής αναφορά του Ζόραν Ζάεφ σε «Μακεδόνες» στην Ελλάδα οι οποίοι στο μέλλον θα έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα, εφόσον το επιθυμούν. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης για τα δικαιώματα και για τη μόρφωση των «Μακεδόνων του Αιγαίου» (όπως τους περιέγραψε) είπε ότι οι πολίτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα μόρφωσης στη δική τους γλώσσα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τη Σλοβενία Μπόρουτ Πάχορ, προειδοποίησε ότι η Αθήνα, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, δεν θα αποδεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες, «διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Επιπλέον υποστήριξε ότι ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στο NATO και στην ΕΕ θα ανοίξει μόνο όταν διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ έχει όλες τις εγγυήσεις.

Τηλεφώνημα Νίμιτς, τι λένε τα Σκόπια
Για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» υπήρξε και παρέμβαση από τον Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ στον οποίο τόνισε ότι, στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη γειτονική χώρα, δεν θα γίνει δεκτή καμία περαιτέρω ερμηνεία της συμφωνίας.

Ερωτηθείς από την Καθημερινή για το αν ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε σε «Μακεδόνες του Αιγαίου» που έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται τη γλώσσα τους στην Ελλάδα και αν η Συμφωνία των Πρεσπών υπονοεί την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μίλε Μποσνιακόφσκι ανέφερε: «Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα, η οποία έχει κατακυρωθεί στη συμφωνία ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, θα γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ, μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».

Πρόσθεσε δε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει τη βασική αρχή ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών, και αυτό επικυρώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις».