Back to top

Ο νέος χάρτης της Τουρκίας για έρευνες ακόμα και στην Κάρπαθο - Παραμένει το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

11/08/2020 - 08:21

Παραμένει ακόμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis, το οποίο έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, και αγνοεί τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Τουρκία, με δηλώσεις, φωτογραφίες και νέους χάρτες.

Περισσότερα από επτά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού περιστοιχίζουν το Oruc Reis, το οποίο παραμένει εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 100 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου.

Το Oruc Reis βρίσκεται ανάμεσα σε τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις και έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας "hailing".

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο δεν πραγματοποιεί έρευνες, εξαιτίας του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη νέα τουρκική πρόκληση με παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, προχωρώντας στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες χωρίς να επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωση που προκαλούν οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας.

Ωστόσο, αν το τουρκικό ερευνητικό συνεχίσει τη δραστηριότητα του στην περιοχή, η χώρα μας θα ακολουθήσει «άλλη δέσμη μέτρων». Η Τουρκία, χθες και σήμερα, πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, για την οποία είχε εκδώσει ναυτική αναγγελία την περασμένη Πέμπτη.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού εισήλθαν στο “ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας” το απόγευμα της Δευτέρας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του.

Νέος χάρτης της Τουρκίας

Η Άγκυρα φροντίζει με κάθε τρόπο να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους τόνος, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους «μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes.

Ο Τούρκος διπλωμάτης έθεσε ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Cagatay Erciyes.

Ο Erciyes ανέφερε στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας.

Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Erciyes στην ανάρτησή του στο Twitter κοινοποίησε πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της δικαιοσύνης.

Αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική navtex, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά την έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, δια της οποίας αναδείχθηκε ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον Γενικό Γραμματέα της Βορειατλαντικης Συμμαχίας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν αποδίδει. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε γνωστή η αντίδραση του κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του, της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν και τους ενημέρωσε για την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες ο υπουργός θα επιδιώξει και άλλες επαφές με άλλους ομολόγους του.

Διάλογο προτείνουν ΗΠΑ και Γερμανία

Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν αναλυτές, κομβικός θεωρείται ο ρόλος της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Αθήνα και Άγκυρα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η στάση των ΗΠΑ. Τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσινγκτον επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δείχνοντας στις εμπλεκόμενες πλευρές τον δρόμο του διαλόγου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι «περαιτέρω σεισμικές έρευνες αυτό το διάστημα στέλνουν λάθος μήνυμα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον προγραμματισμένο διάλογο» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μηκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τα σχέδια για ερευνητικές δραστηριότητες και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα εκπεφρασμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η διεκδικούν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο».