«Πριν πάω διακοπές θα έχω λύσει τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα με την Αλβανία» είχε πριν πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και αρκετοί φοβούνται μήπως είναι άλλη μια "επιτυχημένη" συμφωνία ανάλογη αυτή για το Μακεδονικό που με την δική μας υπογραφή κερδίζουν ... οι άλλοι.
Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες προς συμφωνία διευθέτησης των διμερών διαφορών τους, εντός των επόμενων 24ώρων (ει δυνατόν, πριν από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 25 Ιουνίου), οδεύουν Ελλάδα και Αλβανία κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η άρση της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν θα συζητηθεί και το ζήτημα των Τσάμηδων που εγείρει η Αλβανία ειδικά από την στιγμή που το τσάμικο κόμμα είναι συγκυβερνών με το κόμμα του Έντι Ράμα (παρά τις περί αντιθέτου διαψεύσεις).
«Λύσαμε το πρόβλημα με τους βόρειους γείτονες που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια» είπε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας στη συνέχεια ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν λυθεί και τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα με την Αλβανία.
Σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων για τα αποτελέσματα των επιμέρους διμερών υποθέσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως, αντιθέτως με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντίτμαρ Μπουσάτι, περιστράφηκε στους τρόπους, με τους ο οποίους η Ελλάδα δύναται να προωθήσει στην ΕΕ θέματα που αφορούν την Αλβανία.
«Μας απασχόλησε περισσότερο πώς θα στηρίξουμε τις αλβανικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχουν σειρά αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με τη Βόρειο Μακεδονία και με την Αλβανία» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
«Αυτό αποτελεί απόδειξη το πόσο έξω πέφτουν αυτοί οι κακοπροαίρετοι σχολιαστές και ημιγνώστες, και ευτυχώς είναι ολίγοι, που πιστεύουν ότι έγινε κάποια ανταλλαγή ανάμεσα στα οικονομικά μας και στα θέματα διεθνούς πολιτικής.
Αυτό μάλλον δείχνει άγνοια του τι συμβαίνει, γιατί, θα ξέρατε, υπάρχει μία επιστολή Δανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας, που λένε πως υπάρχει πρόβλημα για την ένταξη αυτών των κρατών στην ΕΕ και ορισμένες από αυτές έχουν πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ. Συνεπώς, χώρες που δεν έχουν καμία διάθεση να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση δεν είναι διατεθειμένες να μας κάνουν χατίρια για τη στήριξη στην οικονομική μας πορεία» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.
Την ύπαρξη συμφωνίας θα επιβεβαιώσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Έντι Ράμα, η οποία, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες από τις επιμέρους συμφωνίες Αθήνας - Τιράνων έχουν γίνει γνωστές. Εν συντομία, η εκταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41 έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ διευθετούνται και ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, όπως η κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του ελληνικού Δημοσίου και η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης στην ελληνική επικράτεια. Επίσης, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της εξάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά βιβλία.
Και το ζήτημα της ΑΟΖ, είναι που κρατά την Αθήνα από την άρση του εμπολέμου .