Back to top

Ο φάκελος που επέδωσε ο Τσίπρας στον Τραμπ – Πως αντέδρασε ο πλανητάρχης

22/10/2017 - 15:03

Έναν πλούσιο φάκελο με στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνεργασίας των δύο αντιπροσωπειών στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.

 

Την παρουσίαση του φακέλου ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός, κάνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναφωνήσει: «Μα, εσείς έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά. Δηλώνω εντυπωσιασμένος».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, αυτή η τεκμηρίωση έκανε τον Ντόναλντ Τραμπ ακόμη πιο θετικό απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του αργότερα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της χώρας αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Σε δημοσίευμά του ‘Έθνους Σαββατοκύριακο’ παρουσιάζονται πίνακες με τα αναλυτικά γραφήματα που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στους Αμερικανούς, τα οποία τεκμηριώνουν την ανοδική τροχιά της οικονομίας. Ειδικότερα, οι άξονες της παρουσίασης που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν δύο σκέλη: Την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αυξημένη επρροή της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ενώ στο διάστημα από την αρχή της κρίσης, το 2009 έως το 2014, χάθηκαν περισσότερες από ένα εκατ. θέσεις εργασίας, από το 2015 έως το 2017 δημιουργήθηκαν περίπου 400.000 νέες θέσεις. Κάτι που είχε ως συνέπεια τη μείωση του δείκτη της ανεργίας στο 21% τον Ιούλιο του 2017 από το 26,4% που βρισκόταν τρία χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2014.

Επίσης, επικαλέστηκε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που εμφανίζουν την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στα 3,024 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τον στόχο.
Και, φυσικά, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στο 4,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% την ώρα που και το 2015 ο στόχος ήταν -0,25% αλλά τελικώς άγγιξε το 0,2% του ΑΕΠ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον του Τραμπ, παρουσιάζοντας τους χάρτες που δείχνουν πως αξιοποιώντας τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα κατόρθωσε να χτίσει συμμαχίες, συγκροτώντας τις περίφημες τριμερείς διασκέψεις, όπως αυτήν της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και εκείνη της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Συμμαχίες που, όπως ανέφερε, βασισμένες σε συμφωνίες για την ενέργεια, την ψηφιακή τεχνολογία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τις τηλεπικοινωνίες, διασφαλίζουν τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.