Στις 12-13 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ισπανία μετά από πρόσκληση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
Το πιο κρίσιμο θέμα στην ατζέντα για τον Ερντογάν και τον Σάντσεθ θα είναι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά εκτός από το παλαιστινιακό ζήτημα, θα συζητηθούν οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις στη συνάντηση Ερντογάν-Σάντσεθ. Η Ισπανία αναμένεται να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της στη ευρωπαϊκή διαδικασία της Τουρκίας, ενώ θα αξιολογηθούν επίσης θέματα όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η αμυντική βιομηχανία.
Μετά την επίσκεψή του στην Ισπανία, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-7 στην Ιταλία στις 14 Ιουνίου. Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής μετά από πρόσκληση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και αναμένεται να συναντηθεί με άλλους ηγέτες της G-7. Εδώ, ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι επισκέψεις του Ερντογάν στην Ισπανία και την Ιταλία θεωρούνται σημαντικές όσον αφορά το ανακοινωθέν ενδιαφέρον της Τουρκίας για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. Ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση αυτών των αεροσκαφών στην Τουρκία, η Γερμανία το μπλόκαρε. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα των Eurofighter στους ηγέτες των τεσσάρων χωρών. Στην προγραμματισμένη άτυπη σύνοδο των ηγετών της G-7 και των ειδικών προσκεκλημένων, οι ηγέτες θα συζητήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξής τους και θα ανταλλάξουν ιδέες. Προτεραιότητα του προέδρου Ερντογάν θα είναι η Γάζα. Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την άμεση καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να δώσει έμφαση στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ με βάση τα σύνορα του 1967. Μεταξύ 9 και 11 Ιουλίου, ο Ερντογάν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο Ερντογάν αναμένεται να έχει επαφές με τους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν.
«Η εναλλακτική σε F-16 είναι απαραίτητη!»
Η στρατηγική σημασία της αεροπορικής υπεροχής αποκτά για την Τουρκία μία νέα διάσταση. Η ανάγκη για αναζήτηση νέων πηγών εφοδιασμού σε μαχητικά αεροσκάφη ανοίγει για την Άγκυρα ένα διάλογο για την απεξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην αγορά αμυντικού εξοπλισμού, διατηρώντας ωστόσο τους στενούς αμυντικούς δεσμούς με τη Δύση. Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα ευρωπαϊκά Eurofighters δείχνει μια στρατηγική ευελιξία που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη όταν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν λειτουργούν ομαλά, σύμφωνα με τον Γκιουντάι Σιμσέκ στην ιστοσελίδα ΧαμπέρΤουρκ.«Το πιο σημαντικό ζήτημα των επόμενων ετών θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη. Διότι δεν είναι σαφές πού και πότε οι ΗΠΑ θα χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Η υποστήριξη στο PKK/YPG στη Συρία το δείχνει αυτό. Μετά την απόφαση για τα F-16 μπορεί να υπάρξει εξέλιξη για το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon, στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία. Έτσι, μπορεί να αποφευχθεί και η αντιπαράθεση περί επιστροφής στο πρόγραμμα F-35 με τις ΗΠΑ. Εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να διαφοροποιήσουν τον στόλο τους με το Eurofighter Typhoon, που παράγεται από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, δεν θα μπορούν άραγε να διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο τα ρίσκα με τις ΗΠΑ σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη; Ας δούμε μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 τι είδους εξελίξεις θα έρθουν από την Ευρώπη για τα Eurofighter, ειδικά από τη Γερμανία. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες δεν είναι τόσο στενές όσο της Ελλάδας και του Ισραήλ. Ωστόσο, η ποικιλομορφία των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται στις αεροπορικές δυνάμεις των δύο αυτών χωρών και το γεγονός ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξάρτησης από μία μόνο πηγή, πρέπει να λέει κάτι για την Τουρκία...».
πηγη sigmalive.com