Back to top

Ο άνθρωπος που κρατά το τιμόνι του ονόματος των Σκοπίων στα χέρια του. Θέλει να παίξει χωρίς να χάσει και δεν δίνει περιθώρια για αυτό

21/01/2018 - 11:39

Ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, ήταν ο άνδρας στον οποίο στήριξαν οι Σκοπιανοί την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν επί πρωθυπουργίας Γκρούεφσκι. Ως τώρα βέβαια δεν έχει επιδείξει κανένα έργο όσον αφορά στην πολτική διπλωματία όμως έβαλε ένα στοίχημα να βάλει τα Σκόπια στο επίκεντρο του Μακεδονισμού.
Σήμερα είναι ο συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα στο μεγάλο θέμα των Σκοπίων που δεν φαίνεται να λύνεται τόσο εύκολα.
Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος τουτότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας.
Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.Στον παροξυσμό της κρίσης, περί τους εκατό οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν στις 27 Απριλίου στο κοινοβούλιο για να ξυλοκοπήσουν βουλευτές, όπως ο Ζόραν Ζάεφ, ο Αλβανός Ζιαντίν Σέλα και αυτή που σήμερα είναι πλέον υπουργός Αμυνας, η Ραντμίλα Σετσερίνσκα.
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζόραν Ζάεφ αναμενόταν να οδηγήσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας προσέγγισης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, διαδικασίες που είχαν παγώσει κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση.
Ο Ζόραν Ζάεφ από την αρχή είχε θέσει ως στόχο την ένταξη της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ και την Ατλαντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορεί να χάσει αυτό το παιχνίδι διότι θα αποτύχει πολιτικά και οι άνθρωποι του Γκρούεφσκι τον περιμένουν στην γωνία.  Άλλωστε αυτός είναι που προσπαθεί να βγάλει την χώρα του από το απέραντο κιτσ που την βούτηξε ο Γρούεφσκι.
Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που έχει το τιμόνι της ονομασίας στα χέρια του;
Ο Ζόραν Ζάεφ (σλαβομακεδονικά: Зоран Заев) είναι Σλαβομακεδόνας οικονομολόγος και πολιτικός και πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τις 31 Μαΐου 2017. Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού, ο Ζάεφ ήταν μέλος της Συνέλευσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μεταξύ 2003 και 2005 και δήμαρχος της Στρώμνιτσας από το 2005 έως το 2016. Είναι Πρόεδρος της κεντροαριστερής Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας.
Νεαρή ζωή και εκπαίδευση
Ο Ζόραν Ζάεφ γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1974 στη Στρώμνιτσα. Αφού ολοκλήρωσε το δημοτικό και γυμνάσιο στην πατρίδα του, εγγράφηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών των Σκοπίων από την οποία αποφοίτησε το 1997. Ο Ζάεφ απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη νομισματική οικονομία στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Πολιτική σταδιοδρομία
Ο Ζάεφ έγινε μέλος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας το 1996. Εκλέχθηκε δύο φορές ως πρόεδρος της περιφερειακής οργάνωσης της Στρούμιτσα.[3] Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Κόμματος μεταξύ 2006 και 2008.[2] Κέρδισε τρεις διαδοχικές τοπικές εκλογές και χρημάτισε δήμαρχος της Στρούμιτσα από το 2005 έως το 2016. Αφού ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της ΣΔΕΜ το 2013, ο Ζάεφ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος. Επιπλέον, διετέλεσε μέλος της Συνέλευσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας από το 2003 έως το 2005.Μετά τις εκλογές του 2016, ο Ζάεφ σχημάτισε μια κυβέρνηση συνασπισμού με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη και της Συμμαχίας των Αλβανών το Μάιο του 2017.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο πρώην Πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Ζάεφ για τη φερόμενη συνωμοσία με ξένη υπηρεσία πληροφοριών και διπλωμάτες για την ανατροπή της κυβέρνησης και τη συμμετοχή τους στη φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος.[4] Ο Ζάεφ τον Φεβρουάριο κατηγόρησε τον Γκρουέφσκι για τηλεφωνικές υποκλοπές και παράνομη κατασκοπεία τουλάχιστον 20.000 ατόμων στη χώρα. Ο εισαγγελέας, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε τον Ζάεφ για εκβιασμό του Γκρουέφσκι και κράτησε πέντε άτομα που συνδέονταν με την υπόθεση αυτή. Η δίωξη έπαυσε αργότερα λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Μετά την εκλογή του ως προέδρου της ΣΔΕΜ, ο Ζάεφ έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης. Ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Ζάεφ συμμετείχε σε συνάντηση με τον Γκρουέφσκι και τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν τον Ιούνιο του 2015 για να ξεπεράσει την πολιτική κρίση. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν στη συμφωνία του Przino, η οποία προέβλεπε τη διοργἀνωση εκλογών τον Απρίλιο του 2016 από μία προσωρινή κυβέρνηση και τη διερεύνηση του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών από ειδικό εισαγγελέα. Ο Ζάεφ απείλησε να μποϊκοτάρει τις εκλογές λόγω των εμποδίων που έθετε ο Γκρουέφσκι στην εφαρμοφή της συμφωνίας του Przino και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης.

Πρωθυπουργός

Ο Ζάεφ τον Οκτώβριο του 2017.
Στις 31 Μαΐου 2017 το κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανέδειξε τον Ζάεφ ως νέο πρωθυπουργό με 62 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών. Η ψηφοφορία έθεσε τέλος σε μία πολύμηνη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Μια δημοσκόπηση 1.159 πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 από τη Brima Gallup έδειξε ότι το 62% του πληθυσμού υποστήριξε τον Ζάεφ ως πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζάεφ παρουσίασε το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα είναι η προτεραιότητά του τα επόμενα χρόνια. Υποσχέθηκε επίσης την οικονομική ανάπτυξη και τον τερματισμό της διαφθοράς ανακοινώνοντας μια «υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική και ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Ορισμένες εφημερίδες ερμήνευσαν τις δηλώσεις του Ζάεφ στις εφημερίδες BGLES και Kurir ως ισχυρισμό ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι ένα έθνος με τους Βούλγαρους ή τους Σέρβους. Αυτό που καταγράφηκε από τον Ζάεφ στην αρχική βιντεοσυνομιλία της βουλγαρικής εφημερίδας "BGLES" ήταν ότι "θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Βουλγαρίας, είμαστε αδελφοί, το ίδιο έθνος". Η συνέντευξη για τη σερβική εφημερίδα «Kurir» ήταν «Οι Σέρβοι και οι Μακεδόνες είναι αδελφοί» και «Κανείς δεν ζήτησε από τον Ζόραν Ζάεφ να κάνει τίποτα εναντίον των Μακεδόνων, εναντίον Σέρβων, εναντίον οποιασδήποτε εθνικής κοινότητας ή εναντίον οποιουδήποτε από τους γείτονές μας. Ακούσαμε κατηγορίες ότι ο Ζάεφ καταδικάζει τη Σερβία για γενοκτονία, για μένα είναι το ίδιο έθνος
Στην κυβέρνηση του Λιούμπτσο Γκεοργκίεβσκι (Ljubco Georgievski) ήταν Υπουργός Οικονομικών, μέχρι το 2002. Ανάμεσα στα επιτεύγματά του όταν ήταν Υπουργός καταγράφεται και η ιδιωτικοποίηση της "Fenimak", ενώ προέβη και σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, εισήγαγε τον ΦΠΑ (18%) και υποχρέωσε τις επιχειρήσεις να εκδίδουν νόμιμες λιανικές αποδείξεις.

Πρωθυπουργός
Έπειτα από την ήττα του ВМРО-ДПМНЕ (VMRO-DPMNE) στις βουλευτικές εκλογές του 2002,ο Γκρούεφσκι προβλήθηκε ως ηγέτης υπέρ της ΕΕ. Το VMRO-DPMNE κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 5 Ιουλίου 2006 και έναν μήνα μετά σχημάτισε νέα κυβέρνηση, με νεανικό σχήμα. Έγινε Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις 27 Αυγούστου 2006.

Τον Ιούνιο του 2007 έλαβε μέρος σε συνάντηση κορυφής στα Τίρανα μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008 κατάφερε να επικρατήσει άνετα και το κόμμα του κατέλαβε πάνω από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου , η εκλογική διαδικασία όμως σκιάστηκε από βία και νοθεία κυρίως λόγω έριδας μεταξύ των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ .

Ο Γκρούεφσκι έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στις 23 Ιουνίου του 2008[4] έπειτα από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον ίδιο μήνα. Στις εκλογές αυτές το κόμμα του απέσπασε 63 επί συνόλου 120 εδρών στο Κοινοβούλιο.