«Ο Ερντογάν ανακηρύσσει την Τουρκία σε οικογενειακή επιχείρηση» είναι ο τίτλος της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung, που επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «υπολογίζει τους οικογενειακούς δεσμούς και την τυφλή υπακοή πολύ περισσότερο από τα αντικειμενικά προσόντα».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ζυρίχης «ο Αλμπαϊράκ, σύζυγος της μεγαλύτερης κόρης του Ερντογάν, δεν έχει ξεχωρίσει μέχρι σήμερα για την εμπειρογνωμοσύνη του σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εδώ και χρόνια στέκεται στο πλευρό του πεθερού του και τον υπερασπίζεται απέναντι σε κάθε είδους κριτική, έστω κι αν χρειάζεται να επινοήσει περιπετειώδεις θεωρίες συνομωσίας».
Σημειώνεται, ότι στην Τουρκία ο παντοδύναμος πλέον πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Έκπληξη προκαλεί η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικων στον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
«Επάγγελμα γαμπρός και υπουργός Οικονομικών» επιγράφεται το σκωπτικό σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία υπενθυμίζει ότι μέσα σε μία ώρα από τον διορισμό του Αλμπαϊράκ η τουρκικη λίρα υποτιμήθηκε κατά 4%.
«Μη φοβάστε τον Ερντογάν» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, η οποία ακολουθεί μία διαφορετική προσεγγιση και επισημαίνει: «Η ομάδα Ερντογάν μπορεί να θυμίζει εν μέρει την κυβέρνηση Τραμπ, όπου οι πιστοί συνεργάτες και τα μέλη της οικογένειας ανταμείβονται με σημαντικά πόστα.
Υπάρχει όμως μία διαφορά: η ομάδα Ερντογάν δεν είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να αποτελέσει κίνδυνο για την Ευρώπη. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες καλά θα έκαναν να το αντιληφθούν αυτό. Και να μη διστάσουν να κάνουν ένα βήμα προς την Άγκυρα και ιδιαίτερα προς τον Ερντογάν».
Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι «στο υπουργικό συμβούλιο που έχει συρρικνωθεί από 26 σε 16 υπουργεία υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες. Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων είναι η Ζεχρά Ζουμρούτ, μία κοινωνιολόγος που φοράει μαντήλα, κάτι που πριν από λίγα χρόνια θα αποτελούσε εμπόδιο για την υπουργοποίησή της.
Η δεύτερη γυναίκα (υπουργός) δεν φοράει μαντήλα: είναι η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκσάν, η οποία προέρχεται από τον χώρο των επιμελητηρίων.