Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο ανέφερε ότι δεν μπορεί να είναι στρατιωτική η λύση στην κρίση της Λιβύης, την οποία επισκέφθηκε την Τρίτη.
Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να παρέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τρίπολη, το Τομπρούκ και την Βεγγάζη, την Τρίτη.
Ο κ. Ντι Μάιο έκανε λόγο για κρίσιμα σημεία στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ ανέφερε ότι η Τρίπολη δεν πρέπει να επιτρέψει την είσοδο Τούρκων στρατιωτών, σύμφωνα με τη La Stampa και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ιταλία πρέπει να βοηθήσει τη φίλη χώρα της Λιβύης.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα ορίσει προσεχώς ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επισκεφθεί την Ρώμη ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ενώ το πρωί της Τετάρτης ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγετζ αλ Σάρατζ, τον οποίο και στην Τρίπολη.
Ερντογάν: Στέλνουμε αντιπροσωπεία στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με τη Λιβύη
Η Τουρκία σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία στη Μόσχα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη και το ενδεχόμενο αποστολής στη χώρα τουρκικών στρατευμάτων, δήλωσε εξάλλου την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), μεταξύ άλλων, και με την ανάπτυξη στρατού στη χώρα.
Συνεχίζεται η προώθηση των δυνάμεων του Χαφτάρ στον δρόμο προς την Τρίπολη
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προώθηση των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης του στρατηγού Χαφτάρ για την κατάληψη της Τρίπολης.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, οι στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ ξεκίνησαν την «τελική μάχη» για την κατάληψη της Τρίπολης, έχοντας τη στήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, όταν και δημιουργήθηκαν δύο διαφορετικές κυβερνήσεις - μετά τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.
Τα ανατολικά τμήματα ελέγχονται από τη Βουλή της Λιβύης, η οποία υποστηρίζεται στρατιωτικά από τον LNA. Από την πλευρά της, η GNA, η οποία στηρίζεται από τον ΟΗΕ, διαθέτει τον έλεγχο των δυτικών επαρχιών, όπως και της Λιβύης.