Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση του Έλληνα επιχειρηματία που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές Αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψή του τονίζοντας ότι βοήθησε την Ρωσία να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών.
Κατά του Έλληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο. Παράλληλα, στο «φως» της δημοσιότητας ήρθαν μηνύματα, emails, και συνομιλίες που περιλαμβάνονται στην αναφορά των αμερικανικών αρχών και στοιχειοθετούν την δράση του Έλληνα επιχειρηματία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, ο Νικόλαος Μπογονικολός είχε αρκετές συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο και με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε επικοινωνία με τον νομικό του εκπρόσωπο επισημάνθηκε πως ο Μπογονικολός αντικρούει την κατηγορία και λέει πως οι ΗΠΑ των κατηγορούν πως πήρε τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τα παρέδωσα στη Ρωσία, παραβιάζοντας τον κανόνα του τελικού χρήστη.
Όπως λέει, δεν υπάρχει καμία σχετική απόδειξη για κάτι τέτοιο και αναφέρει πως εκείνος έδωσε τα σχετικά προϊόντα σε εταιρείες ευρωπαϊκές και δεν γνωρίζει αν οι ίδιες οι εταιρείες το πούλησαν στο ρωσικό κράτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν υποσχεθεί πως θα δώσουν αναλυτικότερο πόρισμα 50 σελίδων όπου θα αναλύουν τις συνομιλίες και αυτό είναι που αναμένει.
Ο 60χρονος Έλληνας επιχειρηματίας συνελήφθη στις 9 Μαΐου στο Παρίσι.
Η επιχειρηματική του δραστηριότητα
Η εταιρεία του, η «Άρατος» είχε παρουσιάσει σύστημα χαρτογράφησης ναρκοπεδίου με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε συνεργασία με την κρατική «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». Προσπαθούσε δηλαδή να αναλάβει την εκπροσώπηση εταιρειών σε διάφορους τομείς υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικότερο είναι πως το 2020 συμμετείχε σε διαγωνισμό, ενώ είναι φορέας εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, με βουλγαρική εταιρία για 15.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα της Ελληνικής Αστυνομίας και τον κέρδισε. Στην αρχή υπήρχε ένα πόρισμα που δεν έκανε δεκτή τη συμμετοχή της αλλά στη συνέχεια ξεπεράστηκε.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές αξιωματούχων πως τον είχαν βοηθήσει άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες να προωθήσει το προϊόν και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό παρά τις αντιρρήσεις. Φαίνεται πως είχε ένα δίκτυο γνωριμιών από πολιτικά πρόσωπα μέχρι υπηρεσιακούς παράγοντες.
Το 2012 εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Παιδείας και συνεργαζόταν με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
«Οι συνεργάτες μας είναι οι μεγάλοι φορείς που στέλνουν δορυφόρους στο διάστημα, όπως η NASA ή RUScosmos η ρωσική. Έχουμε συμβάσεις με αυτούς. Κάποιοι δίνουν δωρεάν δεδομένα, κάποιοι επί πληρωμή, με κάποιους κάνουμε από κοινού συνεργασία», έλεγε σε ομιλίες του, σύμφωνα με το MEGA.
Ποιος είναι ο Έλληνας «κατάσκοπος» των Ρώσων - Το προφίλ του
Εκτός από επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο Νικόλαος Μπογονικολός είναι γνωστός και για το ερευνητικό του έργο σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Είναι πρόεδρος του ομίλου Aratos, που ιδρύθηκε το 2003 και έχει έδρα την Ολλανδία και την Ελλάδα, ισχυρές συνεργασίες με ΝΑΤΟϊκές χώρες και αντικείμενο της είναι:
– Οι τεχνολογίες που αφορούν το διάστημα
– Η εσωτερική ασφάλεια
– Τα κρυπτονομίσματα, ένας κλάδος με τον οποίο ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Νίκος Μπογονικολός τα τελευταία χρόνια.
«Δε φοβάμαι να λέω τα πράγματα με το όνομά τους, αν η Ελλάδα είχε απεμπλακεί από το κύκλωμα των πανεπιστημιακών καθηγητών που ήταν το εμπόδιο και φρέναραν την πληροφορική στην Ελλάδα», είχε πει σε συνέντευξή του.
Ο επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Ως γιος και εγγονός στρατιωτικού, περηφανευόταν πάντοτε για τη θητεία του ως αξιωματικός στον ελληνικό στρατό.
Στα social media υπάρχει πληθώρα αναρτήσεών του ανήμερα εθνικών εορτών και επετείων. Στον προσωπικό του λογαριασμό, δεν είναι λίγες φορές που επιδεικνύει τόσο τη μεγάλη συλλογή από δαχτυλίδια που έχει με κρυφούς συμβολισμούς, όσο και εκείνη από ακριβά ρολόγια.
Αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά τον κέρδισε το επιχειρείν το οποίο ξεκίνησε, όπως ο ίδιος αναφέρει, πίσω στο 1987.
Το πρώτο επιχειρηματικό του παιδί ήταν η «Ζευς Συμβούλων» το 1993. Δύο χρόνια μετά ίδρυσε την Aratos Technologies που θα γίνει προπομπός του ομίλου που θα δημιουργούσε λίγα χρόνια μετά.
Απέκτησε επαφές σε Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία. Τα ταξίδια του πολλά σε διάφορα μέρη της γης ενώ το μεταπτυχιακό του στο Χάρκοβο τον βοήθησε να δικτυωθεί και στην Ουκρανία, εκεί όπου ανακηρύχθηκε μάλιστα και επίτιμος διδάκτωρ.
«Θα αφήσει απόνερα η ιστορία του» – Τι λένε ειδικοί
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για το ένταλμα σύλληψης για τον Έλληνα επιχειρηματία, Νίκο Μπογονικολό. Μιλώντας στο MEGA, ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας, τόνισε ότι σε περίπτωση που η κατηγορία αποδειχθεί αληθής, θα αφήσει απόνερα στις σχέσεις Ελλάδας – ΝΑΤΟ.
Αν οι κατηγορίες αυτές αποδειχθούν αληθείς, ο Νίκος Μπογονικολός κινδυνεύει με τουλάχιστον 40 χρόνια φυλάκισης.
«Αν καταδικαστεί με αυτές τις κατηγορίες, θα έχει 40 χρόνια και βάλε φυλάκισης. Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι ότι αυξάνει τον βαθμό επισφάλειας μέσα στο ΝΑΤΟ. Θα αυξήσει τον βαθμό επιφυλακής από τις ξένες χώρες προς εμάς, δεν είναι απλό, θα δημιουργήσει απόνερα αν είναι αληθινή η κατηγορία», προσέθεσε.