Ως προεκλογική χαρακτήρισε ο Χουλουσί Ακάρ τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας αν θέλει να τα πάει καλά με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι "οι εκλογές έχουν σίγουρα έναν αντίκτυπο. Ωστόσο, συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με τον υπουργό Άμυνας της αξιότιμης ομολόγου μας Ελλάδας".
Μιλώντας στο Haber Global, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι "υπήρξε ένα σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ελλάδα. Εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στους ομολόγους μας εκεί. Είχαμε επίσης έναν σεισμό μεγάλης κλίμακας και είχαν την ευγένεια να μας εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους. Στη συνέχεια, ήρθαν στην Αντιόχεια. Συναντηθήκαμε και εκεί. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα. Ευχή μας είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι άνθρωποι που ζουν και στις δύο πλευρές να επωφεληθούν από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο", σημείωσε.
"Έχουμε επανειλημμένα πει", συνέχισε, "ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν κάποια πισωγυρίσματα στη γειτονιά μας. Περιμένουμε ότι θα βρουν τον σωστό δρόμο και θα φτάσουν στο σημείο που πρέπει να βρίσκονται από αυτή την άποψη. Όπως πάντα λέγαμε, δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας και ειδικά τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Ως εκ τούτου, οι ομιλίες μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή. Δεν πρόκειται για απειλή. Δεν είναι αδυναμία να πούμε ας καθίσουμε να μιλήσουμε, αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Ας μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και ας λύσουμε το πρόβλημα από κοινού".
"Τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο καθώς και άλλα δεν είναι θέματα που μπορούν να λυθούν με τη μία", είπε, για να προσθέσει: "Έχουν οικονομικές, ιστορικές, πολιτικές, νομικές, στρατιωτικές διαστάσεις. Ως εκ τούτου, οι εμπειρογνώμονες πρέπει πρώτα να συζητήσουν. Με αυτή την έννοια, είπαμε: "Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε καλύτερα; 10 - 20 άτομα. Φέρτε τους και θα τους φέρουμε κι εμείς. Αφήστε τους να καθίσουν, να δουλέψουν και να επεξεργαστούν τα προβλήματα και μετά φέρτε τα σε εμάς. Μετά θα αποφασίσουμε εμείς". Είπαν ΟΚ. Πραγματοποιήσαμε 3 τέτοιες συναντήσεις υπό τον τίτλο "Μέτρα εμπιστοσύνης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης". Δύο στην Αθήνα, μία στην Άγκυρα... Τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας. Είπαμε ας το συνεχίσουμε αυτό, δεν υπάρχει κανένα κακό σε αυτό. Ας είναι κλειστό στον Τύπο, ας μην κάνουμε δηλώσεις, ας μην μοιραστούμε πράγματα... κλπ... είναι καλύτερα. Αρκεί να σημειώσουμε πρόοδο όσον αφορά τη συμφωνία. Αφήστε τους ειδικούς να μιλήσουν. Όλοι γνώρισαν ο ένας τον άλλον, οι προσεγγίσεις τους στο πρόβλημα, οι προοπτικές τους, τα στυλ λύσης, οι πολιτισμικές τους προοπτικές, η ψυχολογία άρχισαν να αποκαλύπτονται. Τώρα περιμένουμε την αντιπροσωπεία των συνομιλητών μας να έρθει στην Τουρκία μετά τις εκλογές...".