Βουλή και Γερουσία στην κοινή διάσκεψη τους για το συγκερασμό των δύο κειμένων του νομοσχεδίου για τα κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας, αποφάσισαν χθες να διατηρήσουν τους περιορισμούς στην πώληση των F-35 στην Τουρκία.
Παρόλα αυτά το τονίζουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2019 που θα παραδοθεί το τρίτο F-35 στην Άγκυρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στο μεταξύ συνεχίζεται.
Το τελικό κείμενο - που θα πρέπει να υπογράψει σε νόμο ο πρόεδρος Τραμπ μέχρι την 1η Οκτωβρίου - απαγορεύει προσωρινά την μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin.
Το θέμα είναι αν θα το υπογράψει.
Μπορεί και να το κάνει αφού μέχρι να έρθει η ώρα της παράδοσης του τρίτου F-35 στην Τουρκία, το παιχνίδι αυτό μπορεί να συνεχιστεί ανώδυνα.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως επιπλέον απειλή για να αυξηθεί η πίεση προς την Άγκυρα για να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον και τους υπόλοιπους Αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία και να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.
Μόλις τον Αύγουστο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σε νόμο τον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα, ο οποίος «παγώνει» την μεταφορά των F-35 μέχρις ότου επιβεβαιώσουν με εκθέσεις τους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών ότι η Τουρκία πληροί τους όρους κάτι το οποίο θα γίνει εντός 90 ημερών
Να σημειωθεί ότι ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στη συζήτηση του νόμου για τα κονδύλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Η απόφαση της χθεσινής διάσκεψης στο Κογκρέσο ήταν δύσκολη εξ αιτίας της παρουσίας στην επιτροπή της βουλευτή Kay Granger, της οποίας εκλογική περιφέρεια είναι το Fort Worth του Τέξας, έδρα της εταιρείας Lockheed Martin.
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) ομογενείς έστειλαν εκατοντάδες μηνύματα στους βουλευτές και γερουσιαστές που συμμετείχαν, ζητώντας να παραμείνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η φρασεολογία για την Τουρκία, που πέρασαν στο κείμενο της Γερουσίας οι Κρις Βαν Χόλεν και Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης, αναφέρει πως παρά τις έντονες προσπάθειες της Lockheed Martin και της βουλευτή Kay Granger, ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μάλλον απειλή για τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα παρά σύμμαχος.
«Το Κογκρέσο έδωσε στην Τουρκία μια ακόμη ευκαιρία να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τους S-400. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να προχωρήσει στην ασύνετη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, θα εκδηλωθούν ακόμη και πιο αυστηρές προσπάθειες στο Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο», κατέληξε.
Η απόφαση του Ν.Τραμπ να οδηγήσει «στα άκρα» την σύγκρουση με τη Τουρκία και προσωπικά με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, οδηγεί το ΝΑΤΟ στην μεγαλύτερη κρίση μετά το 1974 όταν αποχώρησε η Ελλάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη ανάσχεση της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.
Αλλά οδηγεί και το πρόγραμμα των stealth μαχητικών 5ης γενιάς, F-35, «στα βράχια»: Αν η απόφαση δεν ανακληθεί μέχρι τον Απρίλιο που πρόκειται να παραληφθεί το τρίτο F-35, η παραγωγή του στις ΗΠΑ σταματά, καθώς οι τουρκικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ κατασκευής του πολύπαθου προγράμματος, κατασκευάζουν κατ'αποκλειστικότητα το 7% (κατ'άλλες πηγές το 9%) των μερών του μαχητικού αεροσκάφους!
H υπογραφή για να γίνει ουσιαστική, θα πρέπει να περιμένουμε το νέο έτος, αφού στο έτος 2018 δεν θα παραδίδονταν άλλα μαχητικά F-35 στη Τουρκία από τα δύο που ήδη έχουν παραδοθεί.
Οπότε έχουμε να κάνουμε με μια αναμονή οκτώ μηνών, μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα παραδιδόταν τότε το τρίτο F-35 για να δούμε αν θα ισχύσει τελικά το «πάγωμα» των παραδόσεων.
Φυσικά τα μέρη που κατασκευάζουν οι τουρκικές βιομηχανίες μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες βιομηχανίες χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά όχι άμεσα: Θα περάσει τουλάχιστον ένα έτος ή και περισσότερο για να επανασχεδιαστεί η γραμμή παραγωγής, να βρεθούν οι αντικαταστάτες και να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται πάλι τα F-35!
Πρακτικά, όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο στοκ ανταλλακτικών η παραγωγή σταματά μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, αν και οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν σκεφθεί την εξέλιξη και να έχουν κάνει τις προβλέψεις τους.
Βέβαια κανείς δεν πιστεύει στις ΗΠΑ ότι αυτό θα είναι μόνιμο, αλλά όταν συγκρούονται δύο ισχυρές προσωπικότητες, όπως του Ν.Τραμπ και του Ρ.Τ.Ερντογάν, κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσουν τα πράγματα.
Από εκεί και πέρα η εξέλιξη, αν εξακολουθήσει η απαγόρευση, ουσιαστικά οδηγεί τη Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ και το δυτικό σύστημα ασφαλείας σε μια πρωτοφανή κρίση, με την Ελλάδα να έχει να μετατρέπεται στην «πρώτη γραμμή» της σύγκρουσης Τουρκίας-ΗΠΑ.
Για τις επόμενες 60 ακόμα ημέρες, όσο διαρκεί η απαγόρευση που υπέγραψε Ν.Τραμπ, η τουρκική συμμετοχή στο F-35 «παγώνει», αλλά «παγώνει» και το ΝΑΤΟ
Το ερώτημα είναι: «Δεν το έχει υπολογίσει αυτό ο Ν.Τραμπ;». Η απάντηση είναι απλή: Ο Ν.Τραμπ θεωρεί το ΝΑΤΟ «απαρχαιωμένο οργανισμό»!
Ετσι ακριβώς τον έχει χαρακτηρίσει. Δεν θα τον πείραζε να γκρεμιστεί και να ξανακτιστεί από την αρχή με τους δικούς του όρους.
Μέσα στην πρωτοφανή αμερικανική οικονομική επίθεση κατά της Τουρκίας, το πάγωμα της παράδοσης των F-35, πραγματικά μοιάζει με «παρωνυχίδα» για τη Τουρκία, αλλά μάλλον θα «κουτσάνει» ολόκληρο το ΝΑΤΟ.
Μεγάλος κερδισμένος η Ρωσία του Β.Πούτιν που κατάφερε μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού κρούσης Su-24 από τουρκικό F-16 και από τα πρόθυρα ενός ρωσοτουρκικού πολέμου, να «αγκαλιάσει» την Τουρκία και να την φέρει στα πρόθυρα της εξόδου από το ΝΑΤΟ...
Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως πριν 20 ημέρες η Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογία στην οποία μπλοκάρει άμεσα τους πόρους για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία αν αυτή αγοράσει τους S-400 κλιμακώνοντας την πίεση το αμερικανικό Κογκρέσο προς τη Τουρκία μέσω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Γερουσία, ο οποίος πλέον επιβάλει νέους περιορισμούς στη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης που κλυδωνίζει τις σχέσεις της 'Αγκυρας με την Ουάσινγκτον.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο νομοσχέδιο, η παρούσα τροπολογία θα εμποδίσει αμέσως τη χρηματοδότηση για τη μεταφορά του F-35 έως ότου το υπουργείο Άμυνας μπορεί να πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα λάβει το S-400. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έδειξε καμία ένδειξη ότι θα παραιτηθεί από την αγορά S-400.
Παρ όλα αυτά η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ για τα πρώτα δύο F-35 συνεχίζεται κανονικά, ενώ οι πρώτες παραλαβές των F-35 από την Τουρκία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε ένα χρόνο οπότε η υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο.
Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει:
δ) Κανένας πόρος που έχει διατεθεί ή άλλως διατεθεί από την παρούσα Πράξη και από προηγούμενες πράξεις που καταβάλλουν πιστώσεις για το Υπουργείο Εξωτερικών, τις ξένες επιχειρήσεις και συναφή προγράμματα, μπορεί να διατεθεί για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς της F-35 αεροσκάφη στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αμυντικών ειδών ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τέτοια αεροσκάφη, μέχρις ότου ο υπουργός βεβαιώσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν αγοράζει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και δεν θα αποδεχθεί την παράδοση συστήματος.
Στο τμήμα 7046 της έκθεσης επισυνάπτεται η ακόλουθη υπό τον τίτλο "Τουρκία":
Το αργότερο 30 ημέρες μετά τη θέση σε ισχύ της πράξης, ο Secretary of State θα υποβάλει έκθεση στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, η οποία θα περιλαμβάνει: (1) τον καθορισμό εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πραγματοποιήσει πληρωμές στη Ρωσία για την αγορά του S-400 σύστημα πυραυλικής άμυνας · (2) τον αριθμό των συστημάτων που η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένει να αγοράσει · (3) το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης αυτού του συστήματος. (4) την αξία δολαρίων των εν λόγω συστημάτων που αναμένεται να αγοράσει η κυβέρνηση της Τουρκίας και ανάλυση της χρηματοδότησης για την αγορά (συμπεριλαμβανομένης της αυτοχρηματοδότησης ή της χρηματοδότησης με δάνεια από τη Ρωσία ή άλλες πηγές) · (5) περιγραφή των μέτρων που έχει λάβει ο Γραμματέας για να αποτρέψει την κυβέρνηση της Τουρκίας από την αγορά αυτού του συστήματος και περιγραφή των μέτρων που ελήφθησαν για την ενθάρρυνση της αγοράς ενός εναλλακτικού συστήματος · και (6) αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η λειτουργία του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 και των αεροσκαφών F-35 θα επηρέαζαν μαζί την ασφάλεια του αεροσκάφους F-35. Η έκθεση που απαιτείται βάσει του παρόντος εδαφίου υποβάλλεται σε μη ταξινομημένη μορφή, αλλά μπορεί να περιέχει διαβαθμισμένο παράρτημα, ανάλογα με τις ανάγκες.
Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή των ΗΠΑ που είχαν ξεκινήσει από κοινού την εκστρατεία για την παρεμπόδιση της πώλησης των F-35 στη Τουρκία καλωσόρισαν την εγκατάλειψη της «ήσυχης διπλωματίας» εκ μέρους των ΗΠΑ και ευχαρίστησαν τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη προσπάθεια να συμπεριληφθεί η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.
«Με αυτό το νομοσχέδιο, η Γερουσία καθιστά σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία δεν περιορίζονται στον πάστορα Μπράνσον. Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τον Ερντογάν είναι μόνο το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Τουρκία είναι μόνο στο όνομα σύμμαχος.
Όλη η αμερικανική κυβέρνηση - το υπουργικό συμβούλιο και το Κογκρέσο - εγκατέλειψαν την αποτυχημένη προσέγγιση της ήσυχης διπλωματίας με την 'Αγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τώρα ότι είναι ένας «αφοσιωμένος σύμμαχος» με δράσεις, και όχι μόνο με δηλώσεις στις αμερικανικές εφημερίδες», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.
Επίσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διεμήνυσε πως η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400από συμμάχους της σε όλο τον κόσμο,
Σε αντίθετη περίπτωση, η Νάουερτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις κατά οποιασδήποτε χώρας αγοράσει ρωσικούς S-400.