Πήραν θάρρος οι Σκοπιανοί και δεν αρκούνται στην ήδη καταχρηστική χρήση του όρου Μακεδονία. Η εθνική ήττα εξαιτίας της κυβέρνησης συνεχίζεται.
Φυσικά μπορώ να μιλήσω εξ ονόματός μου για την απόφασή μου να εισέλθω στο πολιτικό δαχτυλίδι και να δοκιμαστώ στη μάχη για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Απλά, ό, τι κάνω το κάνω ως καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, να μην αφήσω την περαιτέρω καταστροφή του κράτους δικαίου και των θεσμών με την πώληση των εθνικών συμφερόντων.
Όσον αφορά το VMRO-DPMNE, το ίδιο το κόμμα έκανε μια δίκαιη αξιολόγηση σε όλους τους υποψηφίους που είχαν καταγραφεί και έκανε μια δημοκρατική εκλογή. Έτσι εξελέγην. Που σημαίνει ότι τίποτε δεν μπορούσε να συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Ήμουν μία αουτσάιντερ των εκλογικών διαδικασιών, αλλά ισχυρή και αμφισβητίας, είπε η υποψήφια για την προεδρία των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη σερβική ‘Εξπρές’.
«Τι εννοείται πώληση εθνικών συμφερόντων, τι σημαίνει αυτό για εσάς;»
Η αλλαγή του ονόματος των κρατών είναι ένα κομψό παράδειγμα εξαγοράς εθνικών συμφερόντων.
Ο αρχές όχι μόνο απέκλεισαν την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες, αλλά επίσης, προσβάλλουν τον μακεδονικό λαό στο δικαίωμα του στην αυτοδιάθεση όπως πραγματοποιήθηκε το 1944 με την Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας (АСНОМ), που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, Jus cogens (σημ. ‘επιτακτικό δίκαιο’),έτσι τώρα οι Μακεδόνες εξομοιώνονται με τις άλλες μικρότερες εθνοτικές κοινότητες στη χώρα.
«Είναι η αλλαγή στο όνομα του κράτους και η πορεία προς το ΝΑΤΟ μια μη αναστρέψιμη διαδικασία; Αν κερδίσετε θα είστε ο ‘πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας;»
Ο στρατηγικός στόχος όλων των κυβερνήσεων της ‘Μακεδονίας’ ήταν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όσο για την αλλαγή του ονόματος αν γίνω πρόεδρος θα κρατήσω το ζήτημα της ονομασίας ανοιχτό. Θα σχηματίσω μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα γράψει μια αντικειμενική έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις του εθνικού και του διεθνούς δικαίου. Δεν αποδέχομαι το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
«Που βρίσκεται η Σερβία στον πολιτικό σας ορίζοντα;»
Η Σερβία βρίσκεται εκεί πάντα, κοντά στη ‘Μακεδονία’ και τους πολίτες της. Ανεξάρτητα από όλες τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, τις ιστορίες για τις γεωπολιτικές σφαίρες συμφερόντων, διαχωρισμών, ορίων και τα παρόμοια. Χαίρομαι που οι πολίτες μας από τη μια χώρα στην άλλη ταξιδεύουν με δελτία ταυτότητας, όπως αναφέρεται στο echedoros-a.gr.
Στο όραμά μου για τη ‘Μακεδονία’ είναι συνδεδεμένο σε στενή περιφερειακή συνεργασία, διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εάν δεν παρουσιάσουμε αυτές τις δεξιότητες στο έργο της περιοχής μας.