Back to top

Ν.Αναστασιάδης: Αναμένουμε από Τουρκία την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για λύση

29/10/2018 - 17:20

Τη σημασία που θα έχει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που διεξάγεται στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη λύσης.
«Επιδιώκουμε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα επιτρέπει και στους δύο να συνυπάρξουν ειρηνικά, να ευημερήσουν και να συνεργαστούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης η λύση του Κυπριακού να καταστήσει την Κύπρο ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας στις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή.

Οπως είπε στη συνέχεια, αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει προς τον σκοπό της επίτευξης λύσης. «Αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία, θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος».

Ο Πρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι η ανακάλυψη υδρογοναθράκων στην περιοχή δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. «Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται συστηματικά για τη στενότερη συνεργασία αραβικών κρατών και ΕΕ σε επίπεδο κορυφής. Από τις τριμερείς συνεργασίες με αραβικές χώρες προέκυψαν σημαντικά οφέλη τόσο για την Ευρώπη όσο και για τα αδερφά αραβικά κράτη», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ΕΕ και αραβικός κόσμος καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συντείνουν στη διαιώνιση των παρατεταμένων ταραχών και στην επιδείνωση της αστάθειας στην περιοχή.

«Την ίδια ώρα, φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας κρατών και εθνικές διενέξεις, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων, που με τη σειρά τους έχουν επιφέρει πρωτοφανείς ροές προσφύγων και μεταναστών τις οποίες πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Αραβικού κόσμου βιώνουν», είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι σοβαρές αυτές προκλήσεις απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των συμπράξεων και της αλληλοεπίδρασης μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού Συνδέσμου, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα προς τρία κατευθύνσεις:

(i) Στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη επιδείνωση των κρίσεων στην περιοχή μας, στη βάσει ενός στρατηγικού σχεδιασμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Κόσμου.

(ii) Στη δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων, τα οποία, μέσα από συλλογικές δράσεις και καινοτόμες συνέργειες, θα δημιουργούν συνθήκες αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσουν την ανεργία και θα οδηγήσουν στην ειρήνη και σταθερότητα στις σημερινές εστίες κρίσεων.

(iii) Στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, μέσω μιας ολιστικής και συλλογικής προσέγγισης, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, της ενότητας και της ισότιμης κατανομής ευθυνών από όλους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ