Την ώρα που τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν εισβολή στο FIR Αθηνών και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ο Μπάιντεν τάζει μαχητικά στον Ερντογάν - Τι είπαν ο Τούρκος και ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο της G-20.
Τη συνεχιζόμενη στήριξή του στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20 στο Μπαλί.
Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία είναι «σημαντικός παίκτης» στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του τα συλλυπητήριά του για την πολύνεκρη επίθεση στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει πολλές φορές την ενόχλησή του για το «μπλοκάρισμα» της αγοράς και της ανανέωσης των μαχητικών από την Ουάσιγκτον ενώ πρόσφατα δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσε να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για την Άγκυρα.
Η δέσμευση Μπάιντεν πάντως, έρχεται ακριβώς την ώρα που τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Προηγουμένως ο Τζο Μπάιντεν είχε συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει «νέος Ψυχρός Πόλεμος» με την Κίνα, μετά από μια συμφιλιωτική συνάντηση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η Κίνα θα εισβάλει στην Ταϊβάν.
Ήταν η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών των υπερδυνάμεων από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν την αμερικανική προεδρία.
Η Σύνοδος Κορυφής της G20 στην Ινδονησία με θέμα «Recover Together, Stronger Together» αναμένεται να συντάξει τη Διακήρυξη των Ηγετών για την υποστήριξη της επιτάχυνσης της ανάκαμψης του κόσμου.
Οι ηγέτες των «20» πλουσιότερων χωρών του κόσμου, θα ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία, όπως η διεθνής χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και η βιώσιμη ανάπτυξη.