Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησαν καθώς το Ισραήλ υποσχέθηκε να εισβάλει στη νότια πόλη της Γάζας Ράφα, παρά την παγκόσμια ανησυχία για 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν καταφύγει εκεί.
Ο Τζο Μπάιντεν «επανέλαβε τη σαφή αντίθεσή του στην εισβολή στη Ράφα σε μια συνομιλία με τον Νετανιάχου την Κυριακή, καθώς αυξάνεται η πίεση στο Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα απελευθέρωνε ορισμένους ισραηλινούς ομήρους και θα έφερνε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα που συνεχίζεται εδώ και επτά μήνες.
Ενόψει της παγκόσμιας ανησυχίας για περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν καταφύγει στη νότια πόλη, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν στην επίθεση, εκτός εάν ληφθούν επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη μετακίνηση και τη φροντίδα των Παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί.
Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ισχυρίστηκε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι θα λάβει υπόψη τις απόψεις των ΗΠΑ πριν ξεκινήσει την επίθεση. «Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα εισβάλλουν στη Ράφα μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε πραγματικά τις προοπτικές μας και τις ανησυχίες μας μαζί τους», είπε ο Κίρμπι στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε τρία σπίτια στη Ράφα σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους. Μπάιντεν και Νετανιάχου εξέτασαν επίσης την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την ομηρεία, ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο, καθώς ανώτερος αξιωματούχος από το Κατάρ προέτρεψε το Ισραήλ και τη Χαμάς να δείξουν «περισσότερη δέσμευση και μεγαλύτερη σοβαρότητα» στις διαπραγματεύσεις. Τα σχόλια του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Majed al-Ansari σε συνεντεύξεις στην εφημερίδα Haaretz και στον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan δημοσιεύθηκαν και μεταδόθηκαν το Σάββατο το βράδυ. Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στη Ντόχα, συνέβαλε καθοριστικά μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο στη διαπραγμάτευση μιας σύντομης διακοπής των μαχών τον Νοέμβριο που οδήγησαν στην απελευθέρωση δεκάδων ομήρων. Αλλά σε ένδειξη απογοήτευσης, το Κατάρ αυτό το μήνα δήλωσε ότι επανεκτιμά τον ρόλο του.
Ο Αλ Ανσάρι εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας ότι κάθε πλευρά λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα πολιτικά συμφέροντα και όχι με γνώμονα την ευημερία των πολιτών. Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες εκτός από το να πει ότι «ουσιαστικά σταμάτησαν», με «και τις δύο πλευρές να έχουν εδραιωθεί στις θέσεις τους».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε στη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα για διπλωματικές συνομιλίες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, για να συζητήσει το πλάνο για την κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται στην Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει τις τελευταίες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις και ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε σε μήνυμα στο Associated Press ότι αντιπροσωπεία της ομάδας θα μεταβεί επίσης στο Κάιρο.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να μεσολαβήσουν στις συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, μετά από μια νέα πρόταση που θα απελευθερώσει αρχικά έναν μικρό αριθμό ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους στην επικράτεια να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μια επιστολή που γράφτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλους 17 παγκόσμιους ηγέτες παρότρυνε τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους. Τις τελευταίες ημέρες η Χαμάς δημοσίευσε νέα βίντεο με τρεις ομήρους, μια προφανή ώθηση του Ισραήλ να κάνει παραχωρήσεις.
Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν επίσης την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα «συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για το άνοιγμα νέων διελεύσεων στα βόρεια από αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος για την κλήση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η πρόοδος στη βοήθεια που εισέρχεται στην παράκτια λωρίδα θα «διατηρηθεί και θα ενισχυθεί σε πλήρη συντονισμό με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».