Back to top

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Ανάγκη να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

11/07/2024 - 10:19
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώσει σήμερα Πέμπτη, 11 Ιουλίου, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, σε κλειστή συνεδρίαση που θα διεξαχθεί το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης). Η ενημέρωση γίνεται με αφορμή τις εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η παράδοση από την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, της έκθεσής της στο γραφείο του ΓΓ, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων η κ. Ολγκίν θα έχει συνάντηση την Πέμπτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την 75η Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η κ. Ολγκίν ζήτησε επίσης να συναντηθεί και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να επιβεβαιώνουν την συνάντηση.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Για το Κυπριακό συζήτησαν επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία διήρκησε περίπου 45 λεπτά συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων. Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έχουν προγραμματίσει την επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αύριο, Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει το πλαίσιο που καθορίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. 
Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα στη βάση της αρχή της καλής γειτονίας και αυτές θα συνεχιστούν όλο και περισσότερο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά τη συνάντηση όπου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την επικράτηση της ειρήνης σε αυτές τις γεωγραφίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Πρεσβευτής Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Εξάλλου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε και με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζορτζία Μελόνι στο Συνεδριακό Κέντρο Walter E., όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός της MİT Ιμπραχίμ Καλίν, ο Πρόεδρος της Προεδρικής Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν και ο Πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, Ερντογάν και Μελόνι συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Κατά τη συνάντηση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τα βήματα που πρέπει να γίνουν και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για αυτό. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει τις εντάσεις στην περιοχή μέσω της ειρήνης και ότι όλες οι χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για αυτό. Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε επίσης και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ
Ο τουρκικός Τύπος
Η φωτογραφία Μητσοτάκη - Ερντογάν δείχνει πως υπάρχουν «ανοιχτοί δίαυλοι» αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές, σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του Turkmedya στην Άγκυρα: «Φυσικά κι έχουμε ζητήματα που πρέπει να λύσουμε. Το ζήτημα του Κυπριακού παραμένει, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου όπως το ζήτημα των νησιών, της υφαλοκρηπίδας. Αυτά όμως δεν είναι ζητήματα που ξεκίνησαν αυτή την περίοδο. Συνεχίζονται. Αλλά όταν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι μακροπρόθεσμα μπορούν να βρεθούν λύσεις. Το σημαντικό είναι λόγω αυτών των διαφορών να μην αυξηθεί η ένταση. Λόγω αυτών των θεμάτων στο παρελθόν φτάσαμε στα όρια του πολέμου.
Για να μην ζήσουμε τέτοια θέματα πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι και τέτοια φωτογραφία. Ο Μητσοτάκης πήγε στην Άγκυρα, ο πρόεδρος πήγε στην Αθήνα. Εκεί ο πρόεδρος είπε κάτι σημαντικό, ναι έχουμε διαφορές, ναι υπάρχουν προβλήματα, αλλά όσο δεν βάζουμε ανάμεσα μας τους τρίτους, αυτά τα θέματα μπορούμε να τα συζητάμε.»

Τουρκική προεδρία

Στην ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται: «Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν όλο και περισσότερο. Δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την επικράτηση της ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».