Back to top

Milliyet: «Αν η Ελλάδα επεκταθεί στην Κρήτη, θα ξεσπάσει πόλεμος»

28/01/2023 - 17:52

«Η Τουρκία δεν ζητά από κανέναν να φωνάξει τις θέσεις της, όπως δεν επιδιώκει να διεκδικήσει μόνη της όλους τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει αρθρογράφος της τουρκικής Milliyet, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο ίδιος συνεχίζει: «Το μόνο που ζητάμε είναι η τήρηση των διεθνών συμφωνιών, η δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων και η Ελλάδα, που δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος, να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα του ναυτικού δικαίου που παρέχονται στις αρχιπελαγικές χώρες. Θα είναι αρκετό για την ειρήνη αν οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ σταθούν στο πλευρό όχι της Τουρκίας αλλά του διεθνούς δικαίου».

Ο αρθρογράφος της Milliyet τιτλοφορεί το άρθρο του «Έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κρίσιμος μήνας ο Φεβρουάριος» και αναφέρεται σε διάφορα σενάρια για την έκβαση της επίσκεψης του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ακριβές πρόγραμμα του Άντονι Μπλίνκεν, δεν έχει γίνει γνωστό, όμως ο αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα στις 20-21 Φεβρουαρίου. Ο αρθρογράφος της Milliyet αναφέρει ακόμα «Γνωρίζουμε ήδη ότι η Ουάσιγκτον ευνοεί την Ελλάδα. Αν όμως ο Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δώσει και το ‘πράσινο φως’ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε ορισμένες ακτές της Κρήτης, αν προτιμήσει να συμπεριφερθεί σαν διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, η οποία προσπαθεί να τελειώσει τις δουλειές της στην ανατολική Μεσόγειο, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ΤΔΒΚ, με την άδεια που πήρε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα αναγκάσει την Τουρκία να αναλάβει ορατή δράση».

Ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή που θα διεξαχθούν οι ελληνικές έρευνες και «κηρύσσει» από τώρα πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει επέκταση χωρικών υδάτων ή το Sanco Swift προχωρήσει πέραν των 6 μιλίων της Κρήτης, η Τουρκία θα ανοίξει πυρ.

«Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τον εναέριο χώρο της κατά 10 μίλια και τα χωρικά της ύδατα κατά 6 μίλια εκατέρωθεν της Κρήτης. Σε αυτό το σημείο εμφανίστηκαν ξανά οι ΗΠΑ. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Sanco Swift της ExxonMobil θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενα ύδατα. Μένει να δούμε, αν θα κινηθεί προς τα επίμαχα νερά», υποστηρίζει, αποδίδοντας την ανακοίνωση των ερευνών στην Κρήτη στην ανάγκη αλλαγής ατζέντας του Μητσοτάκη λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε κανένα ορθολογικό βήμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή. Με το σκάνδαλο των υποκλοπών που διογκώνεται, ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η μόνη διέξοδος που μπορεί να βρει είναι να αυξήσει την ένταση με την Τουρκία και να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ΗΠΑ.

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και έδωσε 40λεπτη αναφορά. Ο ελληνικός λαός είναι έντιμος λαός. Δεν βλάπτει την εθνική του υπερηφάνεια, όμως, όταν ο πρωθυπουργός του αναφέρεται στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και όχι στον ομόλογό του;», διερωτάται ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας.

«Αν οι ΗΠΑ πουν "ναι" στην επέκταση, θα ξεκινήσει πόλεμος»

«Εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός υπακούει πλήρως στην Ουάσιγκτον, θα χτυπήσει την πόρτα της Ουάσιγκτον για την απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε δύο περιοχές της Κρήτης. Εάν ο Λευκός Οίκος πει ‘ναι’ σε αυτή την απόφαση και εγκρίνει το πλοίο της ExxonMobil να φτάσει στα αμφισβητούμενα ύδατα, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πυροβολήσει οποιοδήποτε πλοίο θα εισέλθει στα συν 6 μίλια. Με άλλα λόγια, από εδώ και πέρα οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για οποιαδήποτε σύγκρουση ή πόλεμο μπορεί να ξεσπάσει», καταλήγει ο Τούρκος αρθρογράφος.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ να περιοριστεί μόνο στο 7% του Αιγαίου και να μείνει έξω από το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Ή το Αιγαίο θα γίνει πέλαγος τουρκο-ελληνικής φιλίας ή δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε ξανά στον πόλεμο. Επιπλέον, ακόμα κι αν πολεμήσουμε άλλη μια φορά, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία στο τραπέζι. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος να πολεμάμε, ούτε να επιδιώκουμε στόχους που δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα μόλις είπε ότι δεν θα επέμβουν αν ξεσπάσει πόλεμος.