Ακάθεκτοι προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου οι κατοχικές αρχές, με τον Ερτουγρούλογλου να στέλνει μήνυμα από την Τουρκία πως θα ανοίξει σταδιακά όλη η περιοχή του Βαρωσιού. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η τουρκική εφημερίδα Μilliyet δημοσίευσε συνέντευξη του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «όλο το Βαρώσι θα ανοίξει βήμα-βήμα».
Μιλώντας στη Milliyet, ο Ερτουγούλογλου υποστήριξε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού δε θα παραμείνει στο 3,5% και ότι θα ανοίξουν όλη την περίκλειστη πόλη σταδιακά.
«Εμείς είμαστε αυτοί που θα το αποφασίσουμε αυτό. Η πιο σημαντική πτυχή του ανοίγματος του Βαρωσιού είναι ότι όποιο μέρος του και αν ανοίξει, θα ανοίξει υπό τουρκική διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ερτουγρούλογλου συνέχισε τις δηλώσεις του λέγοντας τα εξής: «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει παρέμβαση σε υποθέσεις ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν καθαριστεί και διαμορφωθεί και έχουν ανοίξει για δημόσια χρήση. Επειδή υπάρχει πρόβλημα ιδιοκτησίας που πρέπει να προστατευθεί. Δεν πρέπει να απλοποιηθεί το γεγονός σχετικά με το δικαίωμα αναγνώρισης της ιδιωτικής περιουσίας των Ελληνοκυπρίων εφόσον τη ζητήσουν,. Εκεί υπάρχουν οθωμανικές ιδιοκτησίες του ΕΒΚΑΦ, που αποδεικνύονται από έγγραφα και τίτλους ιδιοκτησίας. Η γη είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ. Το Βαρώσι δεν είναι ένα θέμα που θα οριστικοποιηθεί σήμερα - αύριο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα».
Αναφορικά με το θέμα της UNFICYP o Ερτουγρούλογλου δήλωσε τα εξής: «Με την πολιτική των δύο κυρίαρχων κρατών, δεν υπάρχει καμία πράσινη γραμμή, υπάρχει επίσημο σύνορο και νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο κρατών».
Ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε επίσης ότι η λεγόμενη κυβέρνηση με την πολιτική της για «δύο κυρίαρχα ισότιμα κράτη» στο νησί, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς την αναγνώριση του καθεστώτος κατά τους τελευταίους μήνες.
Ισχυρίστηκε και τα εξής αναφορικά με το θέμα αυτό: «Τώρα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών. Πρέπει πλέον να καταργηθεί η ορολογία που χρησιμοποιείται από τη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών. Σε περίπτωση που δεν υπογράψουν μια συμφωνία που να μας ικανοποιεί και θα περιλαμβάνει τη συγκατάθεσή μας, τα στρατεύματα του ΟΗΕ θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της τδβκ... Εάν δεν έχουν τη έγκρισή μας, δεν θα μπορούν να υπηρετήσουν σε αυτά τα εδάφη. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πούμε «Φύγετε», και θα αποχωρήσουν. Και οι ίδιοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, διότι τους το λέμε εδώ και δύο χρόνια. Δεν αποτελεί έκπληξη».
Δραστηριότητες για αναγνώριση ψευδοκράτους
Ο Κερέμ Χασάνογλου, διευθυντής διεθνών σχέσεων της Διεθνούς Παιδιατρικής Ένωσης είπε σε δηλώσεις του ότι ως θεσμός θα πραγματοποιήσουν σημαντικές δραστηριότητες για την αναγνώριση της «βόρειας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε το κατοχικό καθεστώς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον παράνομο «Μπαϊράκ».
Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Χασάνογλου προέβη σε αξιολόγηση του 66ου τουρκικού εθνικού παιδιατρικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος έχει μεγάλη σημασία για αυτούς και ότι εξασφάλισαν συμμετοχή σε αυτό το συνέδριο από διάφορες περιοχές της Τουρκίας και του κόσμου. Ο Χασάνογλου είπε ακόμη ότι και το 2007 είχαν αναλάβει δράση ως θεσμός για να σπάσουν το «εμπάργκο» κατά του ψευδοκράτους, κατά την έκφρασή του.