Back to top

Μετά την Μόσχα και το Πεκίνο στέλνει στρατεύματα στην Βενεζουέλα

02/04/2019 - 09:22

Mετά την Μόσχα και το Πεκίνο έστειλε στρατεύματα στην Βενεζουέλα με επίσημη αποστολή την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ως μέρος προγάμματος συνεργασίας με το Καράκας.

Σύμφωνα με τις αναφορές περισσότεροι από 120 στρατιώτες του κινεζικού Στρατού έφτασαν στο νησί Μαργαρίτα που ανήκει στην Βενεζουέλα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτικές προμήθειες στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι Κινέζοι στρατιώτες παρέδωσαν τα υλικά σε μια βάση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας λίγες ημέρες μετά την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα οι οποίες ήρθαν για να δημιουργήοσυν μια βάση ελικοπτέρων.

Σημειώνεται ότι αυτή η κίνηση της Μόσχας δέχτηκε έντονη κριτική από τις ΗΠΑ και τα δυτικά ΜΜΕ.

«Ο Μαδούρο ζητάει να μην παρεμβαίνουν στην Βενεζουέλα αλλά καλεί δυνάμεις ασφαλείας από την Κούβα και την Ρωσία, ώστε αυτός και οι υποτελείς του να συνεχίσουν να λεηλατούν την Βενεζουέλα» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo

Οι κινήσεις Ρωσίας και Κίνας φαίνεται πως αποτελούν μια συνδυαστική επίδειξη ισχύος απέναντι στις ΗΠΑ οι οποίες επιχειρούν με κάθε τρόπο την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro.

Οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει και αυτές να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα διαμέσου της Κολομβίας αλλά η πορεδρία Μαδούρο ισχυρίστικε πως αυτές οι προμήθειες ήταν μεταφορά όπλων για την αντιπολίτευση.

Το κινεζικό στρατιωτικό προσωπικό, μετέφερε 65 τόνους φαρμάκων και εφοδίων.

Η παράδοση της βοήθειας ήταν, κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μια από τις πολλές αναμενόμενες αποστολές που σημαίνει ότι η Κίνα θα αποστείλει και άλλες δυνάμεις.

Ο Ταρέκ Ελ Ασαμί, υπουργός Βιομηχανίας και Εθνικής Παραγωγής της Βενεζουέλας, ιλώντας στην TeleSur, υπογράμμισε την σημασία της παράδοσης της βοήθειας ως δείγματος άσκησης της εθνικής κυριαρχίας και πρόσθεσε ότι «η επίθεση που υφίσταται η Βενεζουέλα, οι τρομοκρατικές ενέργειες, ο αποκλεισμός και ο χρηματοπιστωτικός διωγμός είναι χωρίς προηγούμενο στον κόσμο».

Νωρίς σήμερα, 1η Απριλίου, ο Κινέζος ηγέτης Ξι Ζιπίνγκ ανακοίνωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση κλιμακώνει τις προσπάθειες για την εκρίζωση της διαφθοράς στο εσωτερικό της χώρας και ότι προετοιμάζεται για έναν μακρύ και παρατεταμένο αγώνα εναντίον του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού της Δύσης. Η Κίνα θεωρεί την ανάπτυξη του σοσιαλισμού στην Βενεζουέλα μια θετική ιστορική προσπάθεια, προς την οποία εξέφρασε σταθερή υποστήριξη από το 1999.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Βενεζουέλα χαρακτήρισε επίσης το νότιο-αμερικανικό έθνος ως «αχώριστο στρατηγικό εταίρο και φίλο», τονίζοντας την πεποίθησή του «ότι ο λαός της Βενεζουέλας είναι ικανός να διατηρήσει την ειρήνη». Η δήλωση έγινε μετά τις αμερικανικές επαναληπτικές απειλές κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και άλλων εθνών για την στρατιωτική στήριξή τους στην Βενεζουέλα 

Η Κίνα απάντησε χρησιμοποιώντας αυτό που οι στρατιωτικοί ειδικοί αποκαλούν «δοκιμαστικό μπαλόνι». Το είχαμε δει προηγουμένως στην περίπτωση της Συρίας, όταν η Κίνα φάνηκε να έχει διαρρεύσει εικόνες και πληροφορίες άμεσης ανάμειξης στην Συρία για κάποιαν περίοδο, προτού ανακοινώσει την υποστήριξή της για την πολεμικά πληττόμενη χώρα.

Σύμφωνα με το Διεθνές ‘Ίδρυμα Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, η Βενεζουέλα εισήγαγε από την Κίνα όπλα αξίας 349 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνο κατά την τετραετία 2010-2014.

Η Κίνα είναι ο κατά πολύ μεγαλύτερος πιστωτής του Καράκας. Έχει δανείσει την Βενεζουέλα 65 δισεκ. δολάρια από το 2005 όπως αναφέρει το iskra.gr

Οι κινεζικές κρατικές τράπεζες έχουν δανείσει πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια σε Λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μόνο το 2010, η Κίνα χορήγησε περισσότερα δάνεια από όλες μαζί, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Δι-Αμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως και την αμερικανική Ex-Im Bank. Στην Κίνα οι αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων παίρνονται από Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας Κίνας. Η κεντρική αυτή τράπεζα διαχειρίζεται δύο επιτόκια: ένα ετήσιου δανεισμού και ένα ετήσιων καταθέσεων.

Η Κίνα «εισήλθε πράγματι» στην Λατίνο-αμερικανική αγορά όπλων το  2011, λέει ο Δρ. Evan Ellis, ερευνητής, καθηγητής Λατινο-αμερικανικών σπουδών, στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του Κολλεγίου Πολέμου του αμερικανικού στρατού, «πρώτα με λιγότερο εξελιγμένο εξοπλισμό, όπως ραντάρ και εκπαιδευτικά αεροπλάνα και πιο πρόσφατα με ενισχυμένα οχήματα και ανταλλακτικά».

«Τα περισσότερα στρατιωτικά είδη που έφθασαν το 2017 ήταν κινεζικά και περιλάμβαναν τεθωρακισμένα τανκς, πυρομαχικά, στολές και εξοπλισμό πεζικού όπως και ανταλλακτικά για εφόδια ρωσικής κατασκευής», όπως δήλωσε ο διοικητής της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας, υποστράτηγος Antonio Benavidez Torrez.

Η Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η Κινεζική Λαϊκή Δημοκρατία είναι από πολύ καιρό σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ενισχυθεί σημαντικά υπό τον προηγούμενο Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες.

Προ του 1999, το εμπόριο Κίνας- Βενεζουέλας υπολογιζόταν σε 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2016 το μεταξύ τους εμπόριο έφθασε στα 7,42 δισεκατομμύρια δολάρια.