Με έναρξη πυρών και καταβύθισή του απείλησαν το θαλάσσιο γεωτρύπανο SAIPEM 12000 τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Το γεωτρύπανο, έκανε μια τελευταία προσπάθεια να πλησιάσει στο σημείο της γεώτρησης (είχε κάνει άλλη μία τη νύχτα) αλλά αυτή την φορά τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το έχουν περικυκλώσει δεν αρκέστηκαν σε απειλές του τύπου "Θα σε εμβολίσουμε" αλλά απείλησαν κανονικά με έναρξη πυρών.
Ο κυβερνήτης του SAIPEM 12000, ολομόναχος απέναντι στα τουρκικά πολεμικά πλοία, ανέκρουσε πρύμνα και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι προς το Μαρόκο.
Τη νύχτα το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ENI έκανε μία ακόμα προσπάθεια η οποία ανακόπηκε μετά τις τουρκικές απειλές ότι θα εμβολιστεί.
Κανένα δυτικό πλοίο δεν βρίσκεται κοντά του και ούτε λόγος για ελληνικό πολεμικό ή έστω κυπριακό περιπολικό. Ένα ισραηλινό αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης καταγράφει, απλά, το δράμα και την ανυπαρξία διεθνούς αντίδρασης στη τουρκική πειρατεία.
Ως πλήγμα, ακόμη και απειλή, για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε την παρεμπόδιση της γεώτρησης, ο πρώην Πρέσβης Μιχάλης Ατταλίδης, ενώ πρόσθεσεσ ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε αποτελεσματική άμυνα και ασφάλεια, θα ήταν λιγότερο πιθανό για την Τουρκία να προβεί στις ενέργειές της στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατταλίδης σημειώνει ότι είναι στρατηγικής σημασίας να διατηρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου, ενώ λειτουργώντας απόλυτα ενδοτικά καταγράφει και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, αν και όπως επισημαίνει, η έκβαση του τελευταίου καθίσταται απρόβλεπτη, λόγω της τουρκικής στάσης. «Θα πρέπει να καταβληθούν από την κυπριακή Κυβέρνηση και από όλους τους ενδιαφερόμενους επίμονες προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έφτασαν στο Κραν Μοντανά και εντός των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ», είπε.
Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, που περιέγραφε τους διαλόγους μεταξύ του καπετάνιου του Saipem12000 και ενός εκ των τουρκικών πλοίων. «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
«Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά», φέρεται να είπε ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000.
Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.