Back to top

Μακριά από συμφωνία Κόσοβο και Σερβία. Πρόκληση Βούτσιτς μέσω Μιλόσεβιτς

10/09/2018 - 18:28

Κόσοβο και Σερβία απέχουν πολύ από τυχόν συμφωνία για επίλυση των διμερών διαφορών τους, ξεκαθάρισε ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Έχουμε προσχέδια λύσεων στις Βρυξέλλες; Δεν έχουμε, δεν είμαστε καν κοντά σε αυτό», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Μιτρόβιτσα, που είναι ο πυρήνας της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο, όπως μεταδίδει το βαλκανικό πρακτορείο Balkan Insight.

Η επίσκεψη ήλθε δύο ημέρες αφότου το Βελιγράδι ακύρωσε σχεδόν την τελευταία στιγμή συνάντηση του κ. Βούτσιτς με τον κοσοβάρο ομόλογό του Χασίμ Θάτσι, στις Βρυξέλλες.

Οι δύο άνδρες αναμενόταν να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών, σενάριο που φαίνεται να στηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά έχει προκαλέσει την ανησυχία της Γερμανίας και μέρους της κοινής γνώμης και στις δύο βαλκανικές χώρες.

Στην Μιτρόβιτσα ο κ. Βούτσιτς υποστήριξε πως επιθυμία του είναι να «χτίσει γέφυρες» προς τους αλβανόφωνους του Κοσόβου. Παραδέχτηκε ότι αυτό είναι «σχεδόν αδύνατο» αλλά προειδοποίησε πως όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν «στην άβυσσο και στην καταστροφή».

«Σπουδαίος» ο Μιλόσεβιτς

Ωστόσο, ο σέρβος πρόεδρος προκάλεσε τους Κοσοβάρους λέγοντας πως ο προκάτοχός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν «σπουδαίος ηγέτης» που «σίγουρα είχε τους καλύτερους στόχους», σύμφωνα με ανταπόκριση του Associated Press.

Ο Μιλόσεβιτς, που πέθανε κατά την δίκη του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2006, θεωρείται σε πολλές βαλκανικές χώρες ένας από τους πλέον αιμοσταγείς ηγέτες στους πολέμους που ακολούθησαν την διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο κοσοβάρος πρόεδρος Θάτσι αποκάλεσε την δήλωση Βούτσιτς «μια πρόκληση».

Ο κ. Βούτσιτς ήταν ακραία εθνικιστής πολιτικός παλαιότερα και υπηρέτησε ως υπουργός σε κυβέρνηση Μιλόσεβιτς το 1999.

Πριν την στάση στην Μιτρόβιτσα ο κ. Βούτσιτς ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτεί χωριό της σερβικής μειονότητας, όμως εμποδίστηκε από οδοφράγματα που έστησαν οι αλβανόφωνοι. Ο ίδιος στη συνέχεια κατηγόρησε την Πρίστινα για το φιάσκο.

Το Κόσοβο αποσχίστηκε από την Σερβία το 1999, μετά από πολύνεκρο πόλεμο, και κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία και κρατική υπόστασή του το 2008.

Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την πρώην επαρχία του, πολιτική που ακολουθούν επίσης η Ρωσία και πέντε χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όμως περισσότερες από 100 χώρες αναγνωρίζουν κανονικά την Πρίστινα.