Κύπρος και Ελλάδα αιφνιδιαστικά για πολλούς και για άλλους όχι, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της συνεργασίας τους με κοινά εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο της PESCO, η οποία προχωρά με άλματα αποκτώντας μόνιμη βάση κάτι που θα φέρει στο προσκήνιο την εμφάνιση του ευρωπαϊκού στρατού και των βάσεων του , μία εκ των οποίων θα έχει έδρα στην Κύπρο.
Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, στη Λευκωσία.
Ένα κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα δύο υπουργεία ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μόνιμη τεχνική επιτροπή μεταξύ των δύο υπουργείων για το σκοπό αυτό.
Οι δύο αναθεωρημένες εξελίξεις αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού Pesco, και ειδικότερα την ανάγκη για την ομοφωνία για τη συμμετοχή τρίτων χωρών σε μεμονωμένα προγράμματα.
Την ικανοποίησή τους για τη θέσπιση της «μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO)» στην άμυνα εξέφρασαν σήμερα οι «27» αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας και άμυνας.
Ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα συμμετέχοντα κράτη – μέλη να παρουσιάσουν αποτελέσματα όσον αφορά τα εθνικά τους σχέδια εφαρμογής, ενώ παράλληλα ζητά να συνεχιστούν οι εργασίες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας και να εγκριθεί ταχέως, εντός του 2018, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, αρκετά έγκαιρα ώστε να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα έργα ανάπτυξης δυνατοτήτων το 2019.
Η υιοθέτηση κοινών αμυντικών προγραμμάτων με ιδιαίτερο εθνικό συμφέρον σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως η θαλάσσια επιτήρηση, η διαχείριση απειλών στον κυβερνοχώρο, η διαχείριση κρίσεων με την Τουρκία και άλλα, είναι επίσης σε καλό δρόμο σε πρώτο στάδιο.
Οι δύο χώρες συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση και ειδικά Γερμανία και Γαλλία οι οποίες έλεγχους τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό στρατό.
Το ανακοινωθέν πρόσθεσε επίσης ότι η επιτυχής τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας με την Αίγυπτο την Πέμπτη, καθώς και οι τριμερείς συνομιλίες με το Ισραήλ, αποφασίστηκε να διοργανωθούν σύντομα , δίνοντας το έναυσμα και για ακόμα καλύτερες εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία εξετάζει σοβαρά την αγορά μαχητικών αεροσκαφών JF-17 από το Πακιστάν, η Κύπρος θα αγοράσει 8 επιθετικά ελικόπτερα , ενώ η Ελλάδα παρέλαβε 3 ελικόπτερα CH-47D Chinook μαζί με εξομοιωτή και έπεται και συνέχεια.
Το σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εισερχόμενο στην εποχή των «εξορύξεων» τόσο στην κυπριακή όσο και στην ελληνική ΑΟΖ ( αμήν και πότε θα την ανακηρύξουμε) προμηνύει «θύελλες και καταιγίδες» .
Για αυτό ξαφνικά παρακολουθούμε έναν «οργασμό» αμυντικών προμηθειών εκτός την Τουρκία, σε Ελλάδα και Κύπρο με την αναζήτηση ικανών οπλικών συστημάτων.
Όλοι εξοπλίζονται με ότι δύναται ο καθένας για αυτό που θα προκαλέσει ενδεχομένως ο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί να αναμένει κάτι στην περιοχή , εκτός εάν «υφαρπάξει» ΑΟΖ από κάποια χώρα.
Όσο για την κατάσταση ασφαλείας στην Α.Μεσόγειο …..αυτή είναι ευμετάβλητη όσο δεν πάει ειδικά το επόμενο διάστημα που ξεκινούν οι εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσουν να προκαλέσουν με την μετακίνηση πλωτού γεωτρύπανου εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα νότια ή στα δυτικά, και η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα αντιδράσει ακαριαία .
Οι στενότερες σχέσεις όμως της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω κοινού δόγματος και το αμυντικό σύμφωνο με Αίγυπτο , Ισραήλ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να απομονωθεί η Τουρκία το ταχύτερο δυνατό.