Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, αποτελόντας πυλώνες σταθερότητας και προπύργια ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό συμφώνησαν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος Νίκος Δένδιας, οι οποίοι είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση στη Λευκωσία μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του κυρίου Δένδια.
Μετά από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες και τις διευρυμένες επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κύριος Δένδιας επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «η Κύπρος δεν κείται μακράν» και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη διαλόγου για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι για την Αθήνα δεν υφίστανται λύσεις του Κυπριακού δύο κρατών και εξέφρασε την θέση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποφυγή τετελεσμένων. Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει Κύπρος και Ελλάδα με άλλες χώρες δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε, τουναντίον παραμένουν ανοιχτά για είσοδο και άλλων κρατών που αποδέχονται τους όρους του διεθνούς δικαίου.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τα διδάγματα που πηγάζουν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και το επίπεδο συνεργασίας τους για αμυντικούς σκοπούς εντός της ΕΕ με την άντληση κονδυλίων και τη συμμετοχή σε προγράμματα.
Ο Έλληνας ΥΠΑΜ απηύθυνε επίσης θερμά συλλυπητήρια στον Κύπριο ομόλογο του και στους οικείους του 20χρονου Εύελπι Γιώργου Χατζιωνά, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα στην Ρεντίνα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιωργάλλας εξήρε τη συμβολή του Νίκου Δένδια και από την προηγούμενη θέση την οποία κατείχε ως Υπουργός Εξωτερικών για να συναφθούν συνεργασίες και συμμαχίες με άλλα κράτη, σε αμυντικό και πολιτικό επίπεδο
Υπέδειξε τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για τις δύο χώρες, μέσω της εξασφάλισης κοινών αμυντικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν να συμβάλουν στην διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για προμήθεια γαλλικών πυραύλων Mistral, υποδεικνύοντας ότι η ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύς Κύπρου και Ελλάδας όσο «η Τουρκία αποτελεί την κύρια απειλή και δεν επιτρέπει να εφησυχάζουμε.»