Η ανταπόκριση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αλλά και κοινοβουλευτικών κομμάτων κρίνεται πολύ θετική ως προς την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου. Αυτό είναι το πρώτο που κρατά η Λευκωσία ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.
Διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαναν στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα τις επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία είναι να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος εξασφαλίζοντας στήριξη από Κράτη Μέλη της ΕΕ και τους Θεσμούς. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμισαν πως θα δοθεί έμφαση στις χώρες με ιδιαίτερη βαρύτητα.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη η συνάντηση ΠτΔ με Μακρόν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου αλλά και η βούληση για επίσκεψή του στο Παρίσι και Βερολίνο. Στόχος του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι με την ολοκλήρωση των εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα να μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση.
Παράλληλα ο ΠτΔ θα ενεργοποιήσει και τον ρόλο του ΕΛΚ, στην στήριξη του οποίου θα επενδύσει για την υλοποίηση της πρότασης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επιδιώξει κάτι ανάλογο και προς την κατεύθυνση των ΗΕ και των ΗΠΑ.
Από την επίσκεψη στην Αθήνα η Λευκωσία κρατά και την απόφαση για σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Δεν νοείται, ανέφεραν χαρακτηριστικά, η Ελλάδα να έχει θεσμοθετήσει τέτοιες συναντήσεις με, ανάμεσα σε άλλες, την Τουρκία και να μην υπάρχει με την ΚΔ.
Όπως σημείωσαν, το ίδιο όργανο συστάθηκε πρόσφατα (όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ακόμα ΥΠΕΞ) με την Αίγυπτο φέρνοντας συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα σε μια πλειάδα θεμάτων που ξεφεύγουν των παραδοσιακά αυστηρά πολιτικά θέματα. Δηλαδή βοήθησε πολύ σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η γεωργία και άλλους τομείς.
Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προτίθεται να επιχειρήσει τη σύσταση τέτοιων μηχανισμών και με άλλα ομονοούντα κράτη στην Ευρώπη και την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτός ο θεσμός πρωτοξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με επιτυχία ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία.