20/02/2019 - 12:52
Οδικό χάρτη για την παραπέρα διαχείριση του Κυπριακού φαίνεται να ετοιμάζει ο Μουσταφά Ακιντζί, για τον οποίο συζήτησε χθες σε κλειστή συνεδρία με τη «βουλή» των κατεχομένων. Μέσα από τις δηλώσεις τόσο του ιδίου του Μουσταφά Ακιντζί όσο και του Τεμπερουκέν Ουλουτσάι συνεπάγεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθεί στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη της δύο βασικά στοιχεία: πρώτο, τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί την ερχόμενη εβδομάδα, και δεύτερο, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Τζέιν Χολ Λουτ.
Η συνεδρία της «βουλής» κράτησε συνολικά πέντε ώρες και ήταν κλειστή. Οι μόνες δηλώσεις που έγιναν χθες ήταν από τον Μ. Ακιντζί και τον Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, «πρόεδρο της βουλής».
Στις δηλώσεις του ο Μ. Ακιντζί είπε ότι είναι υπερβολικό και άδικο να λέγεται ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα λύσης και ότι ο ίδιος τα απορρίπτει. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, είπε, διευκρινίζοντας πως δεν έχει σχέση με το αν απορρίπτει κάτι, αλλά με τις πραγματικότητες στον κόσμο.
Ανέφερε, επίσης, ότι αφού ξεκαθαρίσει η προσπάθεια της κ. Λουτ να διερευνήσει κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να έρθουν στο ίδιο σημείο –κατά την έκφρασή του– και όταν έρθει η ώρα, θα ενημερώσει και πάλι τη «βουλή». Δεν είναι, συνέχισε, ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα στο οποίο θα καταλήξουν οι συναντήσεις της κ. Λουτ.
Κληθείς να σχολιάσει διάφορες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι δεν είναι κλειστός σε νέες ιδέες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι απλή. «Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο θα φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Εάν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη», είπε, «υπάρχουν προτάσεις για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή άλλες προτάσεις», τότε είναι ανοικτός να τις ακούσει. Πρόσθεσε δε ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιθυμούν να επέλθει η ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το ότι είναι η Κύπρος κοντά γεωγραφικά με την Τουρκία είναι προς όφελος και των Τ/κ και των Ε/κ, συνέχισε λέγοντας ότι η ειρήνη και η λύση θα ωφελήσει όλους, ενώ η ένταση θα είναι επιζήμια και θα πρέπει να αποσοβηθεί. Και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο έχουν πνιγεί στο αίμα, πρέπει πλέον να αναζητηθεί η ειρήνη και η ευημερία και κατέληξε: «Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω. Και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό».
Από την πλευρά του ο «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, ανέφερε ότι συζήτησαν εποικοδομητικά για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο Κυπριακό, προέβησαν σε προτάσεις σε σχέση με έναν οδικό χάρτη και μετέφεραν τις απόψεις τους με τον Τ/κ ηγέτη. Είτε στους «βουλευτές» είτε στον κόσμο, συνέχισε, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σε σχέση με το Κυπριακό και αυτά συζήτησαν με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος με ξεκάθαρο τρόπο τους μετέφερε τη θέση του και το τι μπορεί να συμβεί στο κοντινό μέλλον.
Ερωτηθείς εάν υπήρξε ομοφωνία ή διαφορετικές απόψεις, ο κ. Ουλουτσάι απάντησε ότι στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία υπάρχει συναίνεση (consensus) όπως το ότι η πολιτική ισότητα για τους Τ/κ είναι εκ των ων ουκ άνευ, μια διαδικασία διαπραγματεύσεων θα πρέπει σίγουρα να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, να έχει χρονοδιάγραμμα.
Ο Προδρόμου καλεί το ΑΚΕΛ να πάρει θέση
Αντί να δίνει βάση στις επιδιώξεις της Τουρκίας για συζήτηση εκτός του πλαισίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών μέσα από προσπάθειες να αποδώσει την ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ήταν ωφελιμότερο το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί καθαρά κατά πόσο στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συμπεριληφθούν στους «όρους αναφοράς» οι έξι παράμετροι που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ή «αρκείται» στα όσα περιλαμβάνονται στις σημειώσεις που κάποιοι εμφανίζουν ως «πλαίσιο Γκουτέρες», αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Σημειώνει πως το ΑΚΕΛ αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα που ετέθη και χτες, δηλαδή κατά πόσον το κόμμα εισηγείται ή και αποδέχεται να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση στη βάση των σημειώσεων που παρουσίασε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στις 2 Ιουλίου 2017, οι οποίες διαφοροποιούσαν αισθητά τις έξι παραμέτρους που είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας στις 30 Ιουνίου 2017.
Ο Πρ. Προδρόμου υπέδειξε ότι η τοποθέτηση από πλευράς ΑΚΕΛ έχει σημασία «διότι ο γ.γ. του κόμματος με δήλωσή του την 1η Μαΐου 2018 καλούσε τον Πρόεδρο να υιοθετήσει πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς όχι μόνο για να υιοθετηθούν οι ελλιπείς και ανακριβείς εκείνες σημειώσεις, αλλά και να υπογραφούν από τις δύο πλευρές ως `στρατηγική συμφωνία».
Θα βρίσκεται στην Αίγυπτο
Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει στη σύνοδο ΕΕ-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24 και 25 Φεβρουαρίου στο Σαρμ-Ελ-Σέιχ.Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, πρόκειται για μια σημαντική Σύνοδο, η οποία θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τις δύο πλευρές.
Της Συνόδου θα συμπροεδρεύσουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.
Στόχος της συνόδου είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του αραβικού κόσμου και της ΕΕ και στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως: το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η πολυμερής διπλωματία και οι περιφερειακές εξελίξεις.