Back to top

Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο: Καλό το κλίμα, έρχεται Συμβούλιο Ασφαλείας

30/03/2023 - 15:00

Σε ενδελεχή όπως περιγράφεται ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις γύρω από το κυπριακό προχώρησε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ο οποίος ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις επαφές του με την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέπτυξε την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ ώστε να σπάσει το αδιέξοδο στο κυπριακό και να επαναρχίσουν συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα με σκοπό την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Μετά τη συνεδρίαση η οποία διήρκησε πέραν των τριών ωρών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε καταρχήν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης πιστεύει πως το Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να είναι ένας ωφέλιμος, χρήσιμος και παραγωγικός θεσμός. Είπε πως στην πρώτη συνεδρίαση έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε αρχικά για όλες τις επαφές και την πρόταση του και αργότερα απάντησε διεξοδικά και με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν. Χρειάζεται τόνισε η στήριξη και των πολιτικών δυνάμεων ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να πετύχει τον στόχο της επανέναρξης συνομιλιών, ενώ επισήμανε πως αυτή την περίοδο η προσοχή είναι στραμμένη στην καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος και την ανάδειξη μιας θετικής ατζέντας. Να αντιληφθούν τόνισε τόσο οι Τ/κ όσο και η Τουρκία πως η επίλυση του κυπριακού θα είναι προς συμφέρον όλων. Είπε ακόμη πως η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να επιδράσει θετικά στην όλη προσπάθεια.

Ανέφερε επίσης πως ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πρόθεση του για δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και αναμένει από τα κόμματα τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου χαιρέτισε την πρόταση Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες, λέγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε βήμα και διπλωματικό μέσο ώστε να ενημερώσουμε για την κατάσταση πραγμάτων.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Στεφάνου χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση στο κυπριακό λόγω του μακροβιότερου αδιεξόδου και του διαπραγματευτικού κενού που υπάρχει, καθώς επίσης και του γεγονότος ότι η ε/κ πλευρά θεωρείται από τον ξένο παράγοντα συνυπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Είπε ακόμη πως χρειάζονται στοχευμένες πρωτοβουλίες για να σπάσει το αδιέξοδο και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του απάντησε πως επιθυμεί επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες. Είπε επίσης πως επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση του ΑΚΕΛ για αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε αυτές τις συζητήσεις ως κίνητρο για λύση, η οποία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Ανδρούλα Βασιλειάδου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ τόνισε την ανάγκη σε αυτή την προσπάθεια η Κυπριακή Δημοκρατία να μην επωμιστεί ευθύνες που δεν της ανήκουν σε περίπτωση που τα πράγματα δεν οδηγηθούν κάπου θετικά, καθώς επίσης και την ανάγκη ορθής προετοιμασίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως ναι μεν είναι θετική η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ωστόσο το ΕΛΑΜ διαφωνεί με την επιδιωκώμενη λύση και θεωρεί πως πρέπει να χαραχθεί μια νέα στρατηγική για λύση ενιαίου κράτους. Χαρακτήρισε ακόμη ολέθριο λάθος πιθανή εμπλοκή των ενεργειακών στις συζητήσεις για το κυπριακό.

Ικανοποιημένος για όσα άκουσε εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν ο οποίος μίλησε για υποβοηθητική συζήτηση σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ενώ τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης.

Από πλευράς των Οικολόγων ο Κυριάκος Τσιμίλλης ανέφερε πως το κίνημα κατέθεσε τις προσεγγίσεις του και τόνισε την ανάγκη η όποια διαπραγμάτευση να μην οδηγηθεί σε προσεγγίσεις εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

 

Ικανοποιημένος για όσα άκουσε και ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνοντας πως όλα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις πολιτικές που ακολουθούσε η δική του κυβέρνηση στο κυπριακό.