Τα προβλήματα του «Πορθητή»
Ειδικότερα, ο «Πορθητής» παραμένει ακόμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετρώντας 26 ημέρες αγκυροβολημένος αλλά αδρανής, καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην προγραμματισμένη γεώτρηση όπως την είχαν εξαγγείλει οι τουρκικές αρχές.
Τόσο οι νομικές αλλά και διπλωματικές ενέργειες της Λευκωσίας σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο, όπως με τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, αλλά και τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Μακρόν, φαίνεται πως είχαν κάποιο αποτέλεσμα, που θέτουν εμπόδια και δημιουργούν προβλήματα στην Τουρκία και στις προσδοκίες που έχτισαν με τον «Πορθητή».
Όπως είχε αναφέρει το Offsite, τα πληρώματα που εργάζονταν στα νορβηγικά υποστηρικτικά σκάφη του «Πορθητή», τα οποία ήταν ως επί το πλείστον Ευρωπαίοι υπήκοοι, έχουν ήδη εγκαταλείψει το πόστο τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία από το προσωπικό που παρέμεινε.
Από την άλλη, η τούρκικη εταιρεία ΤΡΑΟ προσπαθεί με κάθε τρόπο και κόστος να κρατήσει στον «Πορθητή» το υφιστάμενο προσωπικό, καθώς και να πιέσει την νορβηγική εταιρεία με «όπλο» τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί.
Επιπλέον, πέραν της έλλειψης τεχνογνωσίας, το τούρκικο γεωτρύπανο φαίνεται αντιμετωπίζει και έλλειψη εξοπλισμού.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το δεύτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που η Τουρκία εξοπλίζει για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τα εμπόδια που βάζει η Λευκωσία στον «Πορθητή»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Άγκυρας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προχωρά αναλόγως στις δικές του κινήσεις, σε συνάρτηση με τις Βρυξέλλες,
Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή που ο «Πορθητής» αντιμετωπίζει τέλμα στις εργασίες του, η Λευκωσία συνεχίζει ακάθεκτα το ενεργειακό της πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το και ως δέλεαρ προς τις εταιρείες που συνεργάζονται με «Πορθητή» ή εταιρείες που σκοπεύουν να συνεργαστούν μαζί του.
Όσον αφορά την Τουρκία, χθες ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνοντας μέσα σε αυτά και το «ψευδοκράτος», ενώ «ευχήθηκε» να μην προκληθεί θερμό επεισόδιο που θα οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη στην περιοχή.