Μετά τις ανακοινώσεις από το γαλλικό αλλά και το ρωσικό ΥΠΕΞ ήρθε η σειρά του Ισραηλινού εκπροσώπου Εξωτερικών να στείλει μήνυμα στήριξης στην Κύπρο αναφορικά με την ΑΟΖ, αναφέροντας πως το Ισραήλ «δίνει πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» στα Κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα κατά των τουρκικών επιχειρήσεων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
Το Ισραήλ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κύπρο την Τετάρτη μετά την υπόσχεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης στις ακτές του νησιού, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη καταπάτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.
Η ανακοίνωση της Τουρκίας ήρθε εν μέσω εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κάλεσε την Άγκυρα να παύσει τις «παράνομες» δραστηριότητές της.
«Οι δραστηριότητες γεώτρησης του πλοίου Yavuz είναι απολύτως νόμιμες», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Απορρίπτουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών και αξιωματούχων της ΕΕ που θεωρούν παράνομες τις δραστηριότητες της χώρας μας», προσέθεσε.
Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμμανουήλ Νασσόν αργότερα με tweet του δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο στο δικαίωμα της για αποκλειστικότητα στην περιοχή.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στα ύδατα βορειοανατολικά της Κύπρου και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη προς την Κύπρο κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις θαλάσσιες περιοχές καθώς και την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».
Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία βρίσκονται σε ρήξη εδώ και χρόνια μετά από μια ισραηλινή έφοδο σε ένα πλοίο με γραμμή προς τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.
Τον Μάιο, η Άγκυρα έστειλε το πλοίο Fatih στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου για να ξεκινήσει τη γεώτρηση εκεί, ενώ ο Yavuz εγκαταστάθηκε τον περασμένο μήνα για να ψάξει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανατολικά.
Ξεκάθαρη θέση των συμμάχων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι η δεύτερη απόπειρα από την Τουρκία να προχωρήσει στην ανίχνευση πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί μια «απαράδεκτη κλιμάκωση». Έχοντας ήδη προειδοποιήσει την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες» δραστηριότητές οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι στη γείτονα βρίσκονται πλέον στο τραπέζι.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι σκέπτεται «κατάλληλα μέτρα» και θα ανταποκριθεί «με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» υπό το πρίσμα της δεύτερης εξερεύνησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος συμμετείχαν επίσης σε μια επιθετική κριτική αυτή την εβδομάδα, με την Ουάσινγκτον να παροτρύνει τις τουρκικές αρχές να «σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις».
Η Άγκυρα αναφέρει ότι οι ενέργειές της συμμορφώνονται με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο και ότι οι γεωτρήσεις λαμβάνουν χώρα στην υφαλοκρηπίδα της.