Η κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Τουρκία προσπαθεί με προκλητικές και επιθετικές ενέργειες να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα εξυπηρετούν τις αξιώσεις στην περιοχή, με την Κύπρο και την Ελλάδα να περνούν στην αντεπίθεση.
Η στενή και επιτυχημένη συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας απέδωσε καρπούς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα στοχευμένα μέτρα, ωστόσο η κυπριακή πλευρά προχώρησε ένα «βήμα παραπάνω» με την έκδοση NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, με αποτέλεσμα να δώσει «πληρωμένη απάντηση» στις προκλητικές τακτικές της Άγκυρας, με τον ίδιο τρόπο.
Τι περιοχή δεσμεύει η NAVTEX
Ειδικότερα, η Λευκωσία εξέδωσε NAVTEX με την οποία δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο που καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και μέρος του τεμαχίου 2 στην κυπριακή ΑΟΖ, εντός της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, για ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τη Δευτέρα 1η Ιουλίου που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 10 Ιουλίου.
Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018.
Η Navtex προβλέπει την διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην δεσμευμένη περιοχή, ενώ θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι και αργά χθες, δεν είχε αντιδράσει ως συνηθίζει με δήθεν αντι-Navtex με την οποία θα θεωρεί ως «μη εκδοθείσα» τη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η σημασία της NAVTEX
Είναι εμφανές ότι η Navtex έχει προληπτικό χαρακτήρα και απαντά σε τουρκικές απειλές ότι θα μεταφέρει το γεωτρύπανο Yavus σε περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό αφενός να συνεχίσει την αμφισβήτηση της ΑΟΖ που ξεκίνησε με την παρεμπόδιση της γεώτρησης στη «Σουπιά» και να δικαιολογήσει τις τότε ενέργειες.
Επίσης, η Τουρκία θέλει να βάλει νέα εμπόδια σε νέο σχέδιο γεώτρησης στον ίδιο στόχο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά και την αναμενόμενη είσοδο και της γαλλικής ΤΟΤΑL στα δικαιώματα του τεμαχίου μαζί με τις ΕΝΙ και Kogas.
Αν και δεν γίνεται αναφορά είναι πολύ πιθανό η σχεδιαζόμενη άσκηση να αφορά κοινή άσκηση με συμμετοχή πολεμικού ναυτικού άλλης χώρας. Να σημειωθεί ότι νότια της Κύπρου τις τελευταίες μέρες γαλλικά πολεμικά πλοία πλέουν σε περιοχή στα ανοικτά του άξονα των ακτών μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ ένα από αυτά παραμένει στο λιμάνι Λεμεσού.