Υστερα από την εκπόρθηση των αντικαθεστωτικών ανταρτών από το Χαλέπι και τα περίχωρα της Δαμασκού, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες άλλη μία στρατηγικής σημασίας νίκη του. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, οι αντάρτες του «Νοτίου Μετώπου» υποχρεώθηκαν να συνθηκολογήσουν, υποκύπτοντας στην καταιγιστική πολιορκία των συριακών στρατευμάτων και της ρωσικής αεροπορίας στη νότια επαρχία της Ντεράα. Η εξέλιξη αυτή είχε σπουδαία συμβολική σημασία: στην πόλη Ντεράα ξεκίνησαν, το 2011, οι πρώτες διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, η βίαιη καταστολή των οποίων θα πυροδοτούσε λίγο αργότερα τον σκληρότατο εμφύλιο πόλεμο.
Πέραν του ψυχολογικού παράγοντα, η άλωση της Ντεράα είχε μεγάλη οικονομική και στρατηγική σημασία. Για πρώτη φορά μετά το 2015, η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο των νοτίων συνόρων με την Ιορδανία και ξανάνοιξε μια βασική οδό μεταφοράς αγαθών. Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη εκκαθαριστική επιχείρηση του κυβερνητικού στρατού, στη γειτονική επαρχία Κουνέιτρα. Πρόκειται για το τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν που ανέκτησε η Συρία μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973) και συνορεύει με το Ισραήλ.
Οταν ξέσπασε ο συριακός εμφύλιος, ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ εκτιμούσε ότι η πτώση του Ασαντ ήταν ζήτημα εβδομάδων, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες επικαλούνταν τον αγαπημένο του αφορισμό: «Μπορείς να φτιάξεις ομελέτα από αυγά, αλλά δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις αυγά από ομελέτα». Στην περίπτωση της Συρίας, το «αυγό», δηλαδή ο έλεγχος της χώρας, ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου τμήματός της, από το καθεστώς Ασαντ φαίνεται ότι μπορεί όντως να ξαναγεννηθεί μέσα από τη στάχτη και το αίμα αυτής της φονικής και χαώδους αναμέτρησης. Κι αυτό είναι κάτι που έχει αρχίσει να το αποδέχεται και το ίδιο το Ισραήλ. Την περασμένη Τρίτη ο ακροδεξιός υπουργός Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν περιόδευσε στο κατεχόμενο από τη χώρα του τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν. Το μήνυμά του προς τη Δαμασκό ήταν απροσδόκητα μετριοπαθές: το Ισραήλ, είπε, δεν αποκλείει μια συνεννόηση με τον Ασαντ, αρκεί να μην παραβεί τους όρους αφοπλισμού της Κουνέιτρα που επιβάλλει η ανακωχή του 1974 και να μην επιτρέψει την παρουσία στην περιοχή δυνάμεων του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
Τα νέα δεδομένα στο Συριακό αναμένεται να συζητηθούν αύριο στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ελσίνκι. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι η Μόσχα διαβίβασε στην Ουάσιγκτον δισέλιδο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, όπου το Συριακό κατέχει περίοπτη θέση. Από την πλευρά της, η αραβική ιστοσελίδα Al Monitor υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «καταπιούν» την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία αρκεί να τους εξασφαλίσει ότι δεν θα παραμείνουν στη χώρα του δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Μάλιστα, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει: στις 24 Ιουνίου, έξι ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας του συριακού στρατού στην Ντεράα, η αμερικανική πρεσβεία στο Αμμάν διεμήνυσε στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, τους οποίους μέχρι τότε υποστήριζε, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν στρατιωτική βοήθεια από την Αμερική.