Μαραθώνιες ήταν οι - προ ολίγων εβδομάδων - συνομιλίες στο Βερολίνο για την εξέρευση λύσης που θα διασφάλιζε την εκεχειρία στη Λιβύη. Ύστερα από την ανεπιτυχή προσπάθεια Μόσχας και Άγκυρας να επιβάλλουν την τήρηση της ειρήνης, η διεθνής κοινότητα προχώρησε σε μια ακόμη δοκιμή, ωστόσο μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη στη γερμανική πρωτεύουσα, καταγράφηκαν εκατοντάδες παραβιάσεις στη Λιβύη με τον εμφύλιο να μαίνεται ακόμη.
Η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει, πάντως, τις μεσολαβητικές της προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, παρά την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας καλεί στο Μόναχο όσους συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πριν από δυόμισι εβδομάδες.
«Προσκάλεσα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, τα κράτη που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο στην πρώτη συνάντηση έπειτα από τη διάσκεψη», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
«Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχομένων μερών στη Γενεύη είναι ένα καλό σημάδι και θα υλοποιήσει μια σημαντική συμφωνία της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη. Είναι επειγόντως αναγκαίο τα δύο μέρη να συζητήσουν τώρα για την επίτευξη μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός και να διαπραγματευτούν το πλαίσιο γι' αυτήν. Η διεθνής κοινότητα, αλλά κυρίως ο λαός της Λιβύης, αναμένει τώρα γρήγορα και συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Ωστόσο, εκτιμά ότι «οι πιθανότητες να επιλυθεί σύντομα η διαμάχη είναι μικρές και ο δρόμος προς την ειρήνη στη Λιβύη παραμένει μακρύς, οι συνομιλίες όμως που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σηματοδοτούν ένα σημαντικό στάδιο. Οι συνομιλίες της Γενεύης μας ενθαρρύνουν να συνεργαστούμε με επιμονή με τα Ηνωμένα Έθνη για την εφαρμογή των αποφάσεων του Βερολίνου. Αυτό τον στόχο οφείλει να εξυπηρετήσει η προσεχής συνάντηση του Μονάχου», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας.