Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι σύμβουλοί του, προσπαθούσαν να βρουν έναν καλό επικοινωνιακό τρόπο να καταλαγιάσουν το θυμό για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Της Μαρίας Γιαχνάκη
Το γεγονός ότι κατηγορήθηκε αυτός και η κυβέρνησή του για προδοσία για τα εθνικά θέματα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το έφερε και βαρεώς λόγω του ότι ακόμη κι αν δεν συνεχίσει να είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές, η ιστορία θα τον έχει καταγράψει ως τον Πρωθυπουργό που πρόδωσε τη Μακεδονία.
Η επίσκεψή του λοιπόν στην Τουρκία καταρχήν θεωρεί η κυβέρνησή του, ότι θα μπορέσει να μειώσει λίγο τον κακό απόηχο αυτής της συμφωνίας.
Από την άλλη πλευρά πιστεύει ότι θα φανεί ότι προσπαθεί να λύσει θέματα με την Τουρκία και ξεχνάει ότι προφανώς και ο ίδιος ίσως να μην είναι ο κατάλληλος για την επίλυση αυτών των προβλήματων αφού θυμηθούμε την αποτυχημένη συνάντηση του ίδιου με τον Νταβούτογλου στη Σμύρνη όπου τέθηκε θέμα γκρίζων ζωνών, την συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Μαξίμου όπου κι εκεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός απτόητος υπερτόνισε τα συμφέροντα της Τουρκίας και τα δικαιώματά της αλλά και το αλώνισμα που έκανε μετά, στη Θράκη κάτω απο τη μύτη των αρμόδιων υπουργών και απεσταλμένων της κυβέρνησης τους οποίους δε λογάριασε και έκανε τα επικοινωνιακά του παιχνίδια.
Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες που είχα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζε πρώτα να πάει στην Ίμβρο, στη Γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη όπου τα σχολεία πλέον έχουν ανοίξει με πολλούς μαθητές, ελληνικές οικογένειες πλέον κατοικούν μόνιμα εκεί και η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι η Τουρκία μια χαρά προς το παρόν τα βρήκε με την Ελλάδα με την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη και η Ίμβρος απόκτησε και πάλι ζωή. Προσέξτε όχι με την παρέμβαση του ελληνικού κράτους αλλά με προσωπικές πιέσεις και διπλωματικές κινήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και των συνεργατών του.
Ο Πρωθυπουργός λοιπόν αν πήγαινε εκεί θα πήγαινε απλώς για να δει και όχι για να συνδέσει την επίσκεψή του με μια τυχόν επιτυχία και διπλωματική επίλυση προβλήματος. Άρα το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης θα ήταν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η επίσκεψή του λοιπόν στο φανάρι για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως συμβολική και σημαντική αφού θα την συνέδεε και με την επίσκεψή στην Αγιά Σοφιά αλλά σίγουρα η συνάντηση που θα έγραφε ιστορία επικοινωνιακά είναι αυτή που θα γίνει τελικά στην Χάλκη. Στην Ιστορική Θεολογική Σχολή που έγραψε Ιστορία, που ήταν πηγή σημαντικών προσωπικοτήτων της εκκλησίας και σήμερα λειτουργεί ατύπως πραγματοποιώντας πολλές δραστηριότητες και που ως τωρα έχουν δοθεί μάχες για να ανοίξει αλλά ο Ερντογάν τον φάκελο τον πάει και τον φέρνει προσπαθώντας να κατφέρει ποιος ξέρει τι.
Η επίσκεψη του Τσίπρα στην Χάλκη λοιπόν γίνεται καταρχήν λόγω του ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται εκεί για να λειτουργήσει επί της εορτής του Αγίου Φωτίου όπως άλλωστε κάνει κάθε χρόνο. Άρα αρχικά δεν είχε μπει στο πρόγραμμα η Χάλκη. Όμως στην πορεία η επιλογή να τον συναντήσει αυτή ήταν τελικά πολύ έξυπνη και για την Χάλκη γιατί θα ανέβαινε το θέμα πιο ψηλά, θα έπεφτε αρκετό φως στη Σιωπηρή Σχολή και θα αναγκαζόταν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός να κάνει κάποιες δηλώσεις που ενδεχομένως θα έχουν πρώτα συζητηθεί με τον Ερντογάν τον οποίο θα δει πρώτο.
Για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και μόνο μια δημοσίευση και φωτογραφία ότι επισκέφθηκε τη Χάλκη θα σήμαινε πολλά αφού μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο θα ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χάλκη.
Το θέμα είναι αν ζητήσει όπως ίσως θα έπρεπε στον Ενρτογάν κάτι για τη Χάλκη τότε ο Ερντογάν τι θα θέλει να πάρει;
Είναι γεγονός ότι κρατάει την υπόθεση στα χέρια του ο Τούρκος Πρόεδρος αλλά δεν είναι τόσο απλό να την παραδώσει άνευ όρων.
Άρα τέτοιο δώρο δε θα κάνει χωρίς να δείξει στην αντιπολίτευση της χώρας του ότι δεν τον ντουπάρουν οι Έλληνες.