Back to top

Κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά μια ανάσα από την Ταϊβάν

06/03/2019 - 12:21

Σε μια κίνηση με μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ανέπτυξε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια στρατηγικά βομβαρδιστικά σε απόσταση αναπνοής από την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθέν τμήμα της. Δορυφορικές φωτογραφίες της ImageSat International εντόπισαν τέσσερα βομβαρδιστικά Xian H-6 στην αεροπορική βάση Σίννίν, σε απόσταση μόλις 280 μιλίων (450 χλμ) από τις ακτές της Ταϊβάν.


Τα βομβαρδιστικά σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύχθηκαν για «ασκήσεις μάχης». Ωστόσο αυτό, ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμή, περνά με την ευκαιρία κι ένα διακριτικό (;) μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Σχεδιασμένα για αποστολές μεγάλης εμβέλειας και επιθέσεις από απόσταση, τα Η-6 είναι το «μακρύ χέρι» της Κίνας καθώς μπορούν να μεταφέρουν βόμβες βάρους 6.000 έως 18.000 λιβρών σε ακτίνα 1.100 μιλίων.


Τα εκσυγχρονισμένα Η-6Κ διαθέτουν εμβέλεια σχεδόν 2.200 μιλίων και χρησιμοποιούνται κυρίως ως φορείς πυραύλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη του τύπου δύναται να εξοπλισθούν με έξι πυραύλους cruise CJ-10 ή υπερηχητικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας YJ-12 σε υποπτερυγικούς πυλώνες.

Αν και βασίζονται στα «ψυχροπολεμικά» Tu-16 Βadger της δεκαετίας του ’50 και τα κινεζικά τους αντίγραφα Η-6Η, τα Xian Η-6Κ είναι διαφορετικά αεροπλάνα. Σε υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 2009, διαθέτουν ενισχυμένη δομή με χρήση συνθέτων υλικών, glass cockpit, νέο ραντάρ αέρος/εδάφους στο επανασχεδιασμένο ρύγχος μετά την κατάργηση του διαφανούς θόλου του ναυτίλου, μεγαλύτερες εισαγωγές για τους ισχυρότερους τουρμποφάν WS-18 (αντίγραφα των Soloviev D-30ΚP-2) που αντικατέστησαν τους αρχικούς Xian WP-8 (επίσης αντίγραφα των τουρμποτζέτ Mikulin ΑΜ-3) και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά.

Τον εσωτερικό χώρο οπλισμού καταλαμβάνουν πλέον δεξαμενές καυσίμου και ηλεκτρονικός εξοπλισμός ενώ η θέση του ουραίου πυροβολητή με τα δίδυμα ΝR-23 των 23 χιλ. αφαιρέθηκε, ομοίως και ο ραχιαίος όπως και ο κοιλιακός πυργίσκος πυροβόλων του ιδίου τύπου στην θέση του οποίου τοποθετήθηκε ραντάρ ναυτιλίας/βομβαρδισμού. Διαθέτουν πυρηνική δυνατότητα καθώς είναι φορείς πυραύλων cruise CJ-20A αλλά μπορούν να μεταφέρουν διάφορους τύπους πυρομαχικών ακριβείας και βεβαίως λιγότερο προηγμένα όπλα, όπως έναν εντυπωσιακό αριθμό 36 «απλών» βομβών.


Αντίθετα με τις προγενέστερες εκδόσεις του Badger, τα Η-6Κ σχεδιάσθηκαν πρωταρχικά ως φορείς βλημάτων cruise. Οι CJ-10K διαθέτουν πάνω από 930 ναυτ. μίλια εμβέλεια, φέροντας πολεμική κεφαλή 1.100 λιβρών. Θυμίζοντας… ύποπτα τα βλήματα Kh-55 που απέκτησε η Κίνα από την Ουκρανία, οι κινεζικοί πύραυλοι έχουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά των αμερικανικών Tomahawk και των ρωσικών Kalibr, συνδυάζοντας σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης, ναυτιλία μέσω δορυφόρου, δυνατότητα πτήσης αναγλύφου και συσχετισμό με ψηφιακή απεικόνιση χάρτη.

Για την Κίνα, η δύναμη των στρατηγικών βομβαρδιστικών μακράς ακτίνας είναι το «πιόνι» που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στο να κρατήσει μακριά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους των από τις βλέψεις και τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού. Η πληροφορία ότι ήδη αναπτύσσεται μια νέα υποέκδοση του Η-6Κ με δυνατότητα εναερίου ανεφοδιασμού δεν θα πρέπει να ξενίζει κανέναν.